Vânzarea de arme, fără autorizație, este ilegală în România

Din nefericire, cetățenii români pot cumpăra arme, de la puști la pistoale, prin curierat. Mediul online este plin de oferte ilegale. Doritorii habar n-au că armele trebuie cumpărate numai din magazinele autorizate.

„Tranzacţiile cu arme şi muniţii se fac numai prin intermediul armurierilor autorizaţi, prin magazinele de specialitate.

Transportul armelor letale şi a muniţiei este iarăşi reglementat de lege şi nu poate fi făcut de către oricine, oricând şi în orice condiţii. Este exclus transportul acestor arme pe curierat”, a explicat directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi pentru Antena 3 CNN.

În plus, cei interesați de arme au nevoie de mai multe acte pentru a le cumpăra, inclusiv un aviz psihologic și un permis de port armă. Pentru a obţine un permis de port-armă, oamenii trebuie să înainteze o cerere specială către Serviciul Arme şi Muniţii, la care să ataşeze avizul psihologic, un certificat medical şi un certificat care să ateste că au urmat un curs de instrucţie în domeniul armelor şi muniţiilor.

În cazul vânătorilor, însă, procedura este mai complicată.

Traficul de arme, o problemă în România

Poliția Română încearcă să combată traficul. Cel mai recent caz este a doi bărbaţi care au introdus ilegal în România trei arme cu aer comprimat şi muniţie pentru ele. Cumpărătorii erau din Călăraşi, Maramureş şi Bucureşti.

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă calificată, uz fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

arme interzis
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce prevede legea?

Conform Legii nr. 17/1996, art. 10., deţinerea şi, după caz, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor, de către persoane fizice, sunt permise numai cu autorizaţia organelor competente ale Ministerului de Interne în a căror rază teritorială îşi are domiciliul cel în cauză.

Organele competente ale Ministerului de Interne pot autoriza persoanele fizice să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii, în condiţiile prezentei legi, ţinând evidenţa acestora. Organele competente ale Ministerului de Interne stabilesc numărul armelor ce pot fi deţinute şi pot autoriza deţinerea şi folosirea de către aceeaşi persoană a cel mult câte două arme de acelaşi calibru, precum şi cantitatea de muniţie corespunzătoare acestora.

Conform art. 11., cetăţenii români pot fi autorizaţi să deţină şi, după caz, să poarte şi să folosească arme de tir, arme de vânătoare, arme de împrăştiere a gazelor nocive, iritante sau de neutralizare şi arme de panoplie, iar dintre armele militare, numai pistol sau revolver, precum şi muniţia corespunzătoare.

Străinii cu domiciliul sau cu reşedinţa în România pot fi autorizaţi să deţină şi, după caz, să poarte şi să folosească arme de tir, arme de vânătoare, arme de împrăştiere a gazelor nocive, iritante ori de neutralizare sau arme de panoplie şi muniţia corespunzătoare.

Străinii veniţi în România pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vânătoarea, în condiţii legale, pot deţine, purta şi folosi arme de tir sau arme de vânătoare, după caz, şi muniţia corespunzătoare, numai dacă acestea au fost înscrise de organele de control pentru trecerea frontierei de stat române în paşapoartele sau în actele valabile cu care au intrat în România, ori dacă au procurat legal armele sau muniţiile de la cluburile, asociaţiile sau celelalte persoane juridice autorizate să desfăşoare asemenea activităţi.