Camere de supraveghere la curte. Cum ai dreptul, de fapt, să ţi le montezi
Tot mai mulţi români care locuiesc la curte îşi montează camere de supraveghere. Iată însă ce prevede legislaţia în aceste situaţii.
De fapt, marea problemă care apare aici este legalitatea privind aceste camere care pot surprinde imagini din curţile vecinilor. Aşa ceva este sau nu legal?
Tot mai mulţi români preferă să aibă o casă la curte. Sunt multe beneficii, dar, evident, totul vine și cu numeroase provocări. În ultima vreme, odată cu avansarea tehnologiei și apariția unor noi sisteme pe piață, tot mai mulți români se confruntă cu o situație neplăcută.
Tot mai mulți români se bazează pe firme specializate în securitate. Ei vor să fie protejaţi, fie că vorbim despre locuinţă sau despre bunurile pe care le deţin acolo.
Sistemele de alarmă nu mai sunt un lucru rar, fiind prezente într-o multitudine de case din țară, iar camerele de supraveghere reprezintă o parte esențială a acestor sisteme. Cu toate acestea, uneori aceste camere sunt instalate fără a se lua în considerare un aspect important: ce anume monitorizează, mai exact, aceste camere de supraveghere.
Drept urmare, există situații în care aceste dispozitive de supraveghere pot filma nu doar curtea proprietarului, ci și cea a vecinilor.
Se poate ajunge până la închisoare. Iată ce scrie în lege
Nemulțumiți de încălcarea intimității locuinței lor, românii caută soluții. Haideţi însă să vedem exact ce prevede legea în domeniu.
Cel mai bine ar fi ca astfel de probleme să fie soluţionate pe cale amiabilă între vecini. Dacă asta nu se întâmplă, atunci se poate ajunge la instanța civilă, invocându-se încălcarea dreptului la intimitate și la viață privată.
Când se consideră că respectivele camere de supraveghere au fost instalate ilegal? În momentul în care se poate demonstra că acele camere nu au fost instalate în scopul securizării proprietății, ci pentru a monitoriza activitățile vecinilor.
Mai trebuie ţinut cont şi de o infracţiune din Codul Penal, respectiv violarea vieţii private.
Iată ce spune legea despre ce reprezintă, mai exact, violarea vieţii private.
„ (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (…)
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.