Este improbabil ca Regatul Unit să trimită trupe în cazul în care Rusia invadează Ucraina
Serviciile de informații ale SUA afirmă că Rusia a mobilizat aproximativ 70000 de militari la frontiera cu Ucraina și plănuiește o posibilă invazie care ar putea avea loc chiar la începutul anului viitor, scrie independent.co.uk
Wallace și ministrul ucrainean al apărării, Iuriovici Reznikov, au dat publicității o declarație comună pe data de 16 noiembrie, în care și-au exprimat ‚îngrijorarea’ provocată de comasarea trupelor Rusiei.
„Regatul Unit stă umăr la umăr alături de poporul Ucrainei și va rămâne ferm hotărât să se afle în sprijinul său”, se arată în declarație.
Dar într-un interviu acordat publicației The Spectator, Wallace a spus că Ucraina „nu este membră a NATO, astfel încât este puțin probabil ca vreun membru al alianței să trimită trupe în Ucraina în vederea contracarării Rusiei”.
„Nu trebuie să-i păcălim pe oameni și să spunem că am face asta. Ucrainenii realizează acest lucru”, ar fi adăugat el, potrivit unor comentarii apărute în The Times înaintea publicării interviului.
Întrebat dacă asta înseamnă că Ucraina va acționa pe cont propriu. Wallace a spus: „Putem cu toții ajuta la consolidarea unei capacități defensive, dar într-o oarecare măsură, pentru că Ucraina nu este în NATO, iar noi facem tot ce putem din punct de vedere diplomatic ca să îi spunem lui Putin să nu facă asta”.
Rusia va avea de suportat „consecințe destul de grave” dacă invadează Ucraina
Declarația a survenit la câteva zile după ce, luni, premierul Boris Johnson i-a spus liderului rus, Vladimir Putin, că Rusia va avea de suportat „consecințe destul de grave” dacă invadează Ucraina.
Luni, premierul a discutat la telefon cu Putin pentru a reafirma sprijinul Regatului Unit față de integritatea teritorială a Ucrainei, el avertizând totodată că orice demers destabilizator din partea Moscovei ar fi o „greșeală strategică”.
Kremlinul a negat că ar pregăti o invazie și a acuzat guvernul de la Kiev că, folosind un armament nou, agravează tensiunile din regiune.
Cele două țări sunt în conflict începând din anul 2014, când forțele ruse au anexat Peninsula Crimeea, sprijinind totodată rebeliunea separatistă din estul Ucrainei.