Este inacceptabil. Sindicaliștii Cartel ALFA se opun implementării Certificatului Verde la locul de muncă
Sindicaliștii sunt de părere că „o lege care introduce restricții trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora dintre cetățeni”, arătând astfel că exceptarea unor domenii de la prevederile actului normativ „este inacceptabilă”.
„O lege care introduce restricţii trebuie să se aplice tuturor, nu doar unora dintre cetăţeni. Exceptarea unor domenii întregi, precum justiţia (judecători şi procurori), a Parlamentului (funcţionari şi parlamentari) este inacceptabilă. Dacă se adoptă o restricţie, atunci aceasta trebuie aplicată tuturor unităţilor, bugetare sau private. Dacă se iau ca model altă ţări, atunci trebuie să fim atenţi la toate specificităţile. Ideea suspendării contractului de muncă în absenţa certificatului verde se aplică doar în Franţa şi Italia (măsură de altfel puternic contestată), însă la sfârşitul perioadei de suspendare în niciuna dintre ţări nu încetează contractul de muncă (lucrătorul nu este concediat).
Aşadar, o eventuală desfacere a contractului de muncă este abuzivă şi neconstituţională. In plus, testarea lucrătorilor trebuie să se realizeze pe cheltuiala angajatorului, conform normelor de sănătate şi securitate în muncă. Întrebarea pe care dumneavoastră, cei care propuneţi şi adoptaţi astfel de măsuri, ar trebui să v-o puneţi este de ce în sistemul economic nicio intreprindere nu a fost focar de infecţie? Ce anume a funcţionat bine şi trebuie continuat? Una dintre măsurile esenţiale este testarea şi izolarea imediată a lucrătorului, prin concediu medical pentru perioada de carantinare”, este transmis într-o scrisoare deschisă adresată de membrii Cartel Alfa membrilor Parlamentului României.
Criticile nu se opresc aici
De asemenea, sindicaliștii Cartel ALFA critică și atitudinea decidenților, acuzându-i astfel de „aroganţă”.
„Tratamentul discriminatoriu, deciziile aleatorii şi inconsecvente, excepţiile şi sfidarea regulilor chiar de către cei care ar fi trebuit să fie un exemplu pentru cetăţeni au subminat încrederea populaţiei.
Reamintim câteva dintre ele: congresul PNL cu 5.000 de participanţi, concertele private cu zeci de mii de participanţi – adevărate focare – , ascunderea numărului de morţi sau infectări, în funcţie de evenimentele politice, decizia bruscă privind vacanţa şcolară, de la care în mod aiuritor sunt exceptate şcolile private, închiderea spitalelor publice pentru alte afecţiuni decât covid, timp în care spitalele private fac profituri şi nu sunt implicate prin preluarea unor pacienţi covid”, completează sindicaliștii.
Disfuncționalitățile trebuie corectate
Totuși, aceștia îşi exprimă speranţa că parlamentarii vor „corecta prevederile proiectului de lege, punând în prim plan binele tuturor cetăţenilor, alături de obiectivul controlului pandemiei”.
„Disfuncţionalităţile trebuie corectate. Doar impunerea de restricţii şi de măsuri coercitive, de la care apoi se fac tot felul de excepţii şi derogări, nu fac decât să amplifice neîncrederea cetăţenilor în autorităţi şi să determine comportamente de revoltă şi nerespectare, care în final au efectul contrar celui urmărit”, transmite Cartel Alfa.