Stenogramele dezvăluie legături cu Rusia și menționarea lui Călin Georgescu în convorbirile interceptate
În stenogramele din dosarul de trădare instrumentat de DIICOT, care vizează o grupare acuzată de subminarea suveranității României, apar numeroase convorbiri între inculpați în care este menționat numele candidatului prorus Călin Georgescu. Conform referatului procurorilor, într-o discuție se spune că ar trebui „pregătită schimbarea țării, luate teritoriile alea, cum a zis că ni le dă tovarășul Putin.” Această afirmație se regăsește într-o înregistrare care face parte din dosarul pentru arestarea preventivă a suspecților.
Stenogramele arată discuții despre Călin Georgescu
Liderul Comandamentului „Vlad Țepeș”, Adrian Robertin Dinu, care a fost arestat preventiv în cadrul acestei anchete, este prins în stenogramele procurorilor discutând despre Călin Georgescu, în contextul unei presupuse mișcări politice și al unei viitoare reorganizări a statului român. Potrivit referatului, Dinu spune:
Adrian Robertin Dinu: „Toate instituțiile de forță vor avea o hârtie. Noi, ca să facem acea hârtie sau ca să-i dăm drumul, presupunem c-o avem și-i vom da drumul, repet: la toate ambasadele, când veți primi voi, cei din exil, că v-am spus, înscrieți-vă pe Opus Nostrum, veți primi mesaj cu 3 zile înainte: veniți acasă! Poate chiar, uite, că dacă voi ați propus pe 18, că știți. Poate dintre voi știți, noi nu știm.
Poate voi știți că ăștia pregătesc iar o altă glumă cu voi, să facă mișto de poporul român, și-atuncea o să i-o dea nasoală lui Călin Georgescu. Noi suntem de acord să nu i-o dea nasoală și dacă i-o dă nasoală, să scoatem pe toți din instituțiile statului. Pe toți trădătorii ăștia, pe toți hoții ăștia. Avem nevoie de voi. Uite cu 3 zile vă dăm mesaj, veniți acasă.”
Într-o altă conversație interceptată, Adrian Robertin Dinu continuă să discute despre planurile de schimbare politică a României, afirmând:
Adrian Robertin Dinu: „Pentru că cei vinovați trebuie să plătească, mai devreme sau mai târziu vor plăti. Toți! Clar! Sunteți 6 milioane care ați votat Călin Georgescu, 6 milioane ar trebui să fiți în România, în următoarea perioadă și să îi obligați pe toți care au furat, au trădat, care sunt impostori, care sunt antiromâni, să plece acasă.
În primă instanță, repet, să plece acasă. Fără violență. Hârtiile le facem noi. Generalul Radu Theodoru, la 101 ani va declanșa acțiunea! Cu hârtia. Va merge cu hârtia la SRI, la SIE. Eu îl duc. O fac pe șoferul. Generalul Singaporea la fel. Alți generali și alți colonei care nu au miză”, potrivit referatului.
Aceste afirmații au fost prezentate de procurori pentru a susține acuzațiile de trădare și constituirea unei grupări cu scopul de a submina ordinea constituțională a României. Deși Dinu susține că 6 milioane de români ar trebui să îl sprijine pe Călin Georgescu, este important de menționat că în primul tur al alegerilor din 2024, anulate ulterior de CCR, doar 2,1 milioane de români l-au votat pe acesta.
Stenogramele arată și elemente despre legăturile cu Rusia
Dosarul conține și discuții care sugerează o apropiere de Rusia și implicarea agenților ruși în activitățile grupului. Într-una dintre aceste convorbiri, Dinu confirmă o legătură directă cu Rusia, spunând:
Adrian Robertin Dinu: „Păi ăștia când mă întrebau de funcția și gradu’, io ziceam: ”Sunt soldat, bă, frate. Io sunt soldat în slujba țării”. Bă ! Sunteți tâmpiți ? Păi Geția am făcut-o la ordinu’ rușilor, că nu e niciun secret, io am spus public. Pentru că băieții au zis așa: „Bă ! Voi sunteți pielea p…i, mă ! Adică sunteți un floc în…”. Adică ei sunt p..a cu p..a mare și noi un floc în fața p…i, știi ?
Bă ! Noi suntem popoare ! Noi, China, americanii ăștia nenorociți, noi avem proiecte de o mie de ani, faceți, bă și voi un proiect de o mie de ani, faceți, bă dovada că sunteți acolo, câți sunteți. Un milion, două, nouă câți mai sunteți și vă ținem palma.”
Aceste remarci sunt urmate de o discuție cu un bărbat numit „Răcănel”, care nu a fost identificat de anchetatori. Dinu continuă să vorbească despre „pregătirea schimbării țării” și „luarea teritoriilor”, în condițiile în care „tovarășul Putin” ar fi implicat. În timpul acestei conversații, Dinu subliniază că el este „singurul agreat la Moscova în acest moment”, sugerând o legătură strânsă cu autoritățile ruse.
Adrian Robertin Dinu: „Deci tot sistemul dragul meu trebuie ras, cum am zis eu! Pregătită schimbarea țării, luate teritoriile alea cum a zis că ni le dă tovarășul PUTIN, făcută GEȚIA pentru că noi avem proiect pe 1000 de ani și știi că io sunt singuru agreat la MOSCOVA în acest moment! Din păcate sau din fericire! Așa că..”
În plus, Dinu discută despre o vizită la ruși, în contextul anului nou, și despre conflictele interne din cadrul grupării legate de cine ar trebui să fie inclus pe o listă de persoane invitate în Rusia. Aceste discuții sugerează o rețea de sprijin internațional, inclusiv din partea unor agenți ruși, pentru susținerea planurilor grupării.

Detalii din anchetă și arestarea inculpaților
Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, considerati a fi printre principalii suspecți, au fost plasați în arest preventiv pe o perioadă de 30 de zile de către Curtea de Apel București. Ceilalți patru membri ai grupării sunt cercetați sub control judiciar, iar decizia nu este definitivă și poate fi contestată.
Procurorii DIICOT îi acuză pe inculpați de trădare și de constituirea unei grupări care avea ca scop „ştirbirea suveranității și independenței României prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării”.
Gruparea „Comandamentul Vlad Țepeș” se prezenta ca o organizație paramilitară ce urmărea schimbarea ordinii constituționale a României, retragerea țării din NATO, și instaurarea unui regim dictatorial. Membrii grupării au intrat în contact cu agenți străini, inclusiv în Rusia, și au desfășurat demersuri pentru a negocia preluarea puterii în România.
În ianuarie 2024, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au avut întâlniri cu persoane dispuse să sprijine acțiunile grupării. Aceste legături strânse cu Rusia și obiectivele grupului sunt principalele motive ale acuzațiilor de trădare și subminare a statului român.