Decizie importantă luată de Guvernul României care a ales să folosească 2 miliarde de lei doar pentru realizarea de studii de fezabilitate. Decizia a contrariat un cunoscut economist care avertizează că visăm cai verzi pe pereți.
Guvernul Orban alocă nu mai puțin de 2 miliarde de lei, care vor adânci și mai mult deficitul bugetar, pentru realizarea de studii de fezabilitate și realizarea de documentații tehnico-economice.
Este vorba despre documente asimilate Planului Național de Redresare și Reziliență, care până la aprobarea acestuia în aprilie 2021 de Comisia Europeană reprezintă doar ”cai vrezi pe pereți”, arată cunoscutul economist Adrian Câciu.
”Deficitul public creşte cu 2 miliarde lei”
În timp ce voi dezbateţi cu moţiunea, tocmai ce s-a aprobat o ordonanţă prin care deficitul public creşte cu 2 miliarde lei peste ceea ce a fost stabilit la rectificare.
Ca să se facă studii de fezabilitate sau documentații tehnico-economice pentru proiecte care ar putea fi finanţate din viitorul Plan de Redresare şi Rezilientă.
Stop joc ca să vă fac poza: Nu există un Plan de Redresare și Reziliență aprobat în România. Proiectele ar trebui să fie consecinţă acestui plan şi nu planul consecința proiectelor.
Planul de Redresare și Reziliență va fi cel aprobat de Comisia Europeană în aprilie 2021 și nu ce cai verzi pe pereți visăm noi.”, a scris Câciu luni pe Facebook.
”Hârtii pe bani mulți”
”Și atunci cum vii și pui carul înaintea boilor şi adopți un OUG care sa îți permită să folosești 2 miliarde lei (care repet nu sunt în buget) să faci hârtii pentru investiții care nu știi dacă iți sunt aprobate de Comisia Europeană dar pe care nici tu nu le-ai aprobat, pentru ca România nu și-a aprobat încă Planul Național de Redresare și Reziliență?
O altă chestiune secundară dar care arată cum știu unii meserie este că aprobi OUG cu finanțarea de proiecte, dar Planul de Redresare și Reziliență îl vei adopta prin Hotărâre de Guvern (act normativ cu caracter inferior). Atât se poate în unele locuri ce să-i faci.
Acum ați înteles care sunt prioritățile? Hârtii. Atât! Pe bani multi!”, acuză economistul.