Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că a discutat la Bruxelles despre înlocuirea pragului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR cu un indicator de disciplină financiară. Declarația sa vine după ce au apărut informații că România trebuie să se încadreze în plafonul de 9,4% pentru pensii.

Discuții privind plafonul pentru pensii

„În timpul vizitei la Bruxelles și în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii europeni, inclusiv cu doamna președinte a Comisiei Europene, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată fi înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară, care practic este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care obligă să realizăm reforma pensiilor.

Totodată, discutăm despre un alt jalon care ne obligă să realizăm și reforma salarizării. Ca atare, despre asta e vorba legat de acel procent de 9,4%”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El susține că reprezentanţii Guvernului vor face în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susţine ideea că pensiile militare intră la categoria celor de serviciu şi că nu sunt pensii speciale.

Demersuri legate de pensiile militare

Şeful Guvernului a reamintit, în acest context, faptul că Banca Mondială susţine la rândul ei acest aspect, în condiţiile în care aceste pensii sunt calculate pe bază de contributivitate.

„În ceea ce priveşte pensiile militare, am discutat şi acest aspect, inclusiv cu reprezentanţii Comisiei (Europene), care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti (…) Am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia scrie foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu.

Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înţelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% negociat prin PNRR în privința pensiilor, iar pensiile militare sunt speciale, a transmis, potrivit unor surse, Comisia Europeană autorităților de la București.