Angajații au posibilitatea de a obține bani în locul zilelor de concediu de odihnă neefectuat. Iată ce spune legea despre acest lucru și ce trebuie să faci în acest sens.
În cazul în care dorești să primești bani pentru compensarea concediului de odihnă neefectuat, iată ce spune legea și ce trebuie să faci în acest sens.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat se poate face numai în cazul încetării contractului individual de muncă. În altfel de situații, acest lucru nu este posibil.
Potrivit legii, angajatorul este obligat să acorde, până la sfârșitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Cazurile în care se compensează concediul de odihnă neefectuat
Durata minimă a concediul de odihnă anual este de minim 20 de zile lucrătoare. Pe de altă parte, salariații care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare, potrivit DC News.
Dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Într-un caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă, angajatorul are posibilitatea de a rechema salariatul din concediul de odihnă. Atunci însă, angajatorul trebuie să suporte toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare pentru revenirea la locul de muncă, dar şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Dacă apar evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu vor fi incluse în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere se stabilesc prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Minivacanță pentru acești angajați
În august 2023, anumiți angajați din România vor beneficia de o minivacanță de patru zile, fie că lucrează la stat sau la privat, cu ocazia sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, o importantă zi pentru comunitatea creștină, care se serbează anual pe data de 15 august.
În acest an, sărbătoarea respectivă pică într-o zi de marți, motiv pentru care, încă de anul trecut, Guvernul României a decis să le ofere oamenilor o minivacanță de patru zile, având liber de pe data de 12 august până pe data de 15 august.
Atenție! Bugetarii sunt nevoiți să recupereze ziua liberă suplimentară (14 august) până pe data de 31 august 2023, prin prelungirea programului zilnic de muncă. La polul opus, angajții de la privat vor avea liber doar pe data de 15 august 2023, iar cu acordul angajatorului lor își pot lua o zi de concediu de odihnă pe data de 14 august, astfel încât să facă o punte între weekend și Adormirea Maicii Domnului.