Este informația momentului despre pensiile din România! Veste cruntă pentru cei care au contribuit la pensie

Sursă: Dreamstime

Federația Națională a Pensionarilor din România atrage atenția asupra deciziei privind majorarea diferențiată a pensiilor, care, potrivit organizației „nu poate fi acceptată de milioanele de pensionari”. FNPR consideră că promovarea acestei idei va avea un efect discriminatoriu.

Majorarea pensiilor cu 15% în ianuarie 2023, diferenţiat, respectiv 10% şi 25% pentru persoanele vulnerabile, este o măsură care nu poate fi acceptată de milioanele de pensionari care au plătit din veniturile lor între 20 şi 40 de ani contribuţie pentru pensie, susţine Federaţia Naţională a Pensionarilor din România (FNPR).

Avertisment privind majorarea diferențiată

„După luni de aşteptare şi de dezbateri contradictorii ale reprezentanţilor autorităţilor centrale, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a decis să promoveze propunerea, cu efect discriminatoriu, ca majorarea pensiilor cu 15% în ianuarie 2023 să se facă diferenţiat: 10% şi 25% pentru persoanele vulnerabile. O asemenea măsură nu poate fi acceptată de milioanele de pensionari care au plătit din veniturile lor între 20 şi 40 de ani contribuţie pentru pensie”, se spune în comunicatul organizaţiei.

Federaţia Naţională a Pensionarilor din România cere Guvernului să acorde persoanelor aflate în categoria vulnerabili ajutoare sociale care să fie suportate de la Bugetul de stat. Organizaţia menţionează că pensia nu poate fi considerată ajutor social.

Acord în coaliția de guvernare privind pensiile

Amintim că, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că în coaliţie s-a ajuns la un acord ca anvelopa bugetară pentru pensii să fie de minimum 15 miliarde de lei.

„Am ajuns la o concluzie că se face o anvelopă de 15 miliarde lei. La fel ca şi atunci când am intrat la guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. (…)Primul lucru pe care am dorit să-l facem a fost să închidem energia, am închis, s-a închis în seara aceasta, am înţeles, rectificarea. Pe urmă, în acest moment construim bugetul pe anul viitor.

Am ajuns de acord ca anvelopa pentru pensii este de 15%, respectiv minimum 15 miliarde lei. Din acestea, o sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe mărirea punctului de pensie, pentru că nu e voie să măreşti diferenţiat – am văzut ştiri că Ciucă îl contrazice pe Ciolacu, nu, domnule, vorbim aceeaşi limbă – şi o sumă care va veni one off pentru cei cu venituri mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să încercăm să le echilibrăm”, a explicat Ciolacu, la România Tv.

Sumele și pragurile urmează să fie stabilite

El a mai spus că trebuie să se stabilească în coaliţie pragurile şi sumele în acest sens.

„Puteţi să mă întrebaţi de zece ori, în acest moment, eu am socotelile mele, aştept să le văd şi pe ale domnului prim-ministru şi pe ale domnului Kelemen Hunor şi împreună să convenim aceste praguri şi ce sume şi cu ce frecvenţă vor fi atribuite aceste sume. Eu am vorbit de un principiu.

Şi în acest moment, după declaraţia prim-ministrului, este evident că împreună gândim la fel în ceea ce priveşte această abordare a distribuţiilor acestei anvelope de 15 miliarde. Nu este în acest moment o decizie finală. Va fi foarte curând. Bugetul va trece până pe 17 decembrie. (…) Trebuie să fim predictibili, sustenabili şi precauţi”, a adăugat Marcel Ciolacu.