Un fost aliat al lui Vladimir Putin susține că acesta s-ar putea retrage în curând, temându-se că ar putea fi ucis într-o lovitură de stat, potrivit The Jerusalem Post.
Publicația britanică The Daily Mail a informat că o sursă apropiată liderului de la Kremlin a spus că „președintele își va desemna moștenitorul ales încă din acest an, în loc să riște căderea sa”. Această decizie ar veni în urma scăderii popularității sale, după eșecurile repetate pe frontul din Ucraina.
Fostul aliat al lui Putin spune că președintele rus va prefera să transfere puterea succesorului său desemnat și să se retragă în palatul său de la Marea Neagră, decât să riște o lovitură de stat împotriva sa, așa cum au pățit alți dictatori. Acesta a adăugat că Putin va încerca să renunțe la putere, să negocieze încheierea războiului din Ucraina și să nu participe la alegerile din 2024.
Potrivit sursei, „despotul rus va nominaliza probabil unul dintre loiali săi, cum ar fi primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, premierul Mihail Mișușin sau adjunctul șefului său de stat major, Dimitri Kuzak”.
Vladimir Putin se teme pentru viața sa
Liderul de la Kremlin s-a speriat de ascensiunea lui Evgheni Pirgojin, unul dintre proprietarii grupului de mercenari Wagner. Acesta a luptat pentru putere încă de la izbucnirea conflictului, arătându-și dorința de a-l da la o parte pe Vladimir Putin.
Sursa a spus că „întregul aparat al lui Putin se uită cu oboseală la Prigozhin și se teme că acesta va veni după ei”, adăugând că „Putin chiar ar putea să nu fie reales dacă va candida din nou. El ar încerca să falsifice rezultatul, dar acesta este un risc prea mare pentru sistem. El ar putea numi o persoană de încredere ca președinte, dacă ar putea câștiga alegerile.”
Rușii s-ar putea revolta
Experții militari britanici au spus la începutul acestei luni că Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu o revoluție în curând, dacă nu se schimbă în bine situația de pe frontul din Ucraina.
„Rușii încearcă să epuizeze voința ucrainenilor de a rezista prin bombardarea orașelor ucrainene și prin uciderea în număr mare a soldaților ucraineni”, a explicat un expert de rang înalt, precizând și că „acum depinde cu adevărat de ucraineni să continue să-i atace pe ruși și să ucidă cât mai mulți ruși pentru a epuiza și forțele lor. Deci, într-un fel, suntem într-un fel de război de uzură care s-ar putea dezvolta potențial, de o parte sau de alta”.
„Putin este destul de îngrijorat de impactul pierderilor pe scară largă asupra unor orașe precum Moscova și Sankt Petersburg și de aceea s-a concentrat foarte mult pe recrutarea din unele zone periferice, cum ar fi Siberia”, a mai spus expertul.
„Am văzut mișcări de protest civil fără precedent care au loc în unele dintre aceste zone periferice. Ele nu primesc prea multă atenție, deoarece mass-media din Rusia abia dacă le acoperă”, a adăugat acesta.