Preţul gazelor naturale a scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul lui 2021. La hub-ul de gaze de la Amsterdam (Olanda), unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures au scăzut timp de opt săptămâni la rând, fiind sub 25 de euro pentru un un Megawatt-oră.
Reducerea cu două treimi a cotaţiilor futures la gaze naturale din acest an a slăbit presiunile la adresa bugetelor gospodăriilor și a subminat capacitatea Rusiei de a reduce livrările de gaze naturale către Europa. Momentan, gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale din Europa este de circa 67%, adică peste media multianuală de aproximativ 50% pentru această perioadă din an.
În prezent, unii traderi susţin că, pe termen scurt, preţurile ar putea ajunge chiar şi în teritoriul negativ în această vară, iar economiştii de la Nomura se aşteaptă să vadă cum „preţurile angro mai mici la energie ajung la nivelul consumatorilor din zona euro”, relatează agenția de presă Bloomberg.
„Scăderea preţului gazelor naturale este o veste excelentă pentru Europa şi demonstrează că majorarea importurilor de gaze lichefiate, precum şi reducerea cererii, a ajutat la reechilibrarea rapidă a pieţei europene după ce Rusia a închis robinetul”, a declarat, duminică, Georg Zachmann, analist la think tank-ul Bruegel.
De ce au scăzut prețurile gazelor naturale?
Potrivit sursei citate anterior, creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate pentru înlocuirea livrărilor ruseşti, vremea blândă din timpul iernii, încetinirea activităţii economice, care a jucat un rol important prin diminuarea consumului de energie, progresele statelor din UE la construirea de noi capacităţi regenerabile au ajutat la reducerea cotaţiilor futures la gaze naturale.
Noile parcuri fotovoltaice şi parcurile eoliene, plus condiţiile meteo favorabile, au cauzat reducerea necesarului de gaze naturale pentru producţia de electricitate în acest an.
Preţurile reduse la gaze nu vor declanşa o majorare a cererii industriale
În ciuda acestui fapt, preţurile reduse la gaze naturale nu vor declanşa o majorare a cererii industriale, care s-a redus semnificativ pe fondul exploziei costurilor la energie electrică. Momentan, traderii nu știu dacă şi când vom asista la o revenire a cererii industriale de gaze.
„Distrugerea cererii este o expresie frumoasă pentru colapsul industriei. Din cauza preţurilor mari la energie în Europa, multe industrii, în special cele cu consum intensiv de gaze, fie au intrat în colaps fie s-au mutat în afara Europei. Acele industrii nu vor reveni, chiar dacă preţurile la energie au scăzut”, a explicat, duminică, Brenda Shaffer, analist economic în cadrul Global Energy Center in Washington.