NATO şi-a „dublat” prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului cu „peste 30 de nave” în urma sabotării conductelor Nord Stream ce leagă Rusia de Occident, a anunţat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a relatat AFP.

Navele sunt „susţinute de aeronave de patrulare maritimă şi capabilităţi submarine”, a precizat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă. Acțiunile de consolidare militară „sunt strâns coordonate de Comandamentul Maritim NATO”, a adăugat oficialul.

Aceste zone maritime includ și alte gazoducte care leagă Norvegia în special de ţările europene și care au un rol strategic foarte important.

Jens Stoltenberg a declarat că NATO este în proces de a-și consolida capacitatea de apărare

Orice atac asupra infrastructurii critice a NATO va primi un „răspuns unit şi ferm”, a delcarat, marţi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a relatat agenția de presă Reuters.

Țările membre NATO îşi întăresc securitatea în jurul instalaţiilor esenţiale după atacurile asupra gazoductelor din Marea Baltică, a afirmat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă. Nici până acum nu s-a cine s-a aflat cine a sabotat gazoductele Nord Stream.

Un război nuclear nu poate fi câştigat

Referindu-se la amenințările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord-Atlantică urmărește îndeaproape forţelele nucleare ale Rusiei şi nu au fost sesizate schimbări în poziţia lor, însă aceștia oricum rămân vigilenți în acest sens.

Oficialul a confirmat că NATO va organiza săptămâna viitoare exerciţiul său anual de descurajare nucleară, „Steadfast Noon”, aşa după cum era stabilit. „Este un exerciţiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menţine capacitatea de descurajare eficientă şi în siguranţă”, a explicat demnitarul NATO. „Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”, a mai adăugat acesta.

Stoltenberg: Putin eşuează în Ucraina!

Jens Stoltenberg a precizat că Ucraina a câştigat teren în războiul cu Rusia şi că NATO va sprijini, în continuare, Kievul.

„În timp ce Rusia apelează tot mai mult la atacuri îngrozitoare şi nediscriminate asupra civililor şi infrastructurii critice, preşedintele Putin eşuează în Ucraina”, a afirmat Stoltenberg, cu o zi înaintea de reuniunea miniştrilor Apărării din NATO la Bruxelles.

NATO analizează creșterea producției de arme și muniție

NATO se află în negoieri cu mai multe companii de apărare şi cu statele membre pentru a-şi consolida producţia de arme şi a-şi completa stocurile care au fost golite de livrările militare către Ucraina, a evidențiat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a anunțat că reuniunea miniştrilor Apărării din NATO, care va avea loc în această săptămână va analiza creşterea producţiei de arme şi muniţie şi va adopta decizii suplimentare pentru a menţine nivelurile stocurilor statelor membre.

„Dar, bineînţeles, cu cât războiul din Ucraina va continua, cu atât această colaborare cu industria va fi tot mai importantă”, a spus secretarul, menționând că NATO va trebui să transmită companiilor de apărare care este necesarul său.