Posibila livrare a avioanelor de luptă cerute de Ucraina a fost un subiect abordat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. El a oferit un răspuns categoric atunci când a fost întrebat despre declarația premierului polonez care a menționat că e nevoie de o decizie unanimă a NATO pentru ca avioanele de luptă să fie oferite.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat anterior că orice decizie privind livrarea de avioane de luptă către Ucraina trebuie să fie luată în cadrul NATO. Acesta a precizat că Polonia nu va fi prima care va oferi avioane Kievului, dar va răspunde pozitiv cererii în cazul în care se aprobă.
Stoltenberg: Avem consultări continue printre aliați
„Ceea ce e nevoie acum urgent este să oferim ceea ce am promis, să oferim, să trimitem tancurile, vehiculele militare pe care le-am promis deja, pe care Germania le-a promis și pe care Statele Unite le-au promis. Vedem că aliații sunt conștienți că e nevoie de muniție și de vehicule militare. Este, desigur, un subiect important la întâlnirea de astăzi a miniștrilor apărării NATO. Nu sunt sigur”, a spus secretarul general al NATO.
În opinia sa, problema avioanelor de luptă nu este atât de urgentă acum, dar este o discuție continuă.
„Aşa cum am spus, avem consultări continue printre aliați cu privire la tipul de sisteme pe care aliații trebuie să le ofere Ucrainei și am evoluat, tipul de suport a evoluat şi a avansat și va continua să evolueze cât timp războiul continuă”, a comentat Jens Stoltenberg.
NATO nu face parte din acest conflict
El a ținut să menționeze că aliații NATO nu sunt parte din acest conflict, ci ajută Ucraina în dreptul ei de autoapărare.
„Apoi, desigur, tipul de suport pe care îl oferim Ucrainei a evoluat, s-a schimbat odată cu schimbările aduse de război. Este foarte important să oferim arme de care are nevoie Ucraina. NATO a oferit tot, aparatură, muniție tot mai performantă. Aliații NATO au oferit sisteme de apărare antiaeriană. Săptămânile trecute, aliații au fost de acord să ofere muniție grea, vehicule militare.
Deci, da, tipul de suport a evoluat, s-a schimbat și aceasta este parte a consultării continue între aliați, cu NATO și cu grupul de suport pentru Ucraina și va continua, pentru că noi trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește armele de care are nevoie pentru a putea să își recâștige teritoriile, pentru a deveni din nou o țară independent”, a mai spus acesta.