Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe

Așadar, vicepreședintele Guvernului Federației Ruse a declarat că aprovizionarea se va face prin conducta Yamal-Europe, închisă în urmă cu an din motive politice.

„Piaţa europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă şi avem toate oportunităţile de a relua aprovizionarea. De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită”, a declarat Alexander Novak, conform tass.com

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021

Amintim că Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.

De asemenea, Novak a reiterat că Moscova discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această ţară. El a mai spus că Moscova estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022.

„Anul acesta am reuşit să creştem semnificativ livrările de GNL către Europa. În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârşitul anului se aşteaptă 21 de miliarde de metri cubi”, a completat vicepreședintele Guvernului Federației Ruse.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut cu 9%

În altă ordine de idei, amintim că preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri cu 9%, sub 100 euro pentru un Megawatt-oră, şi se îndreaptă spre a patra zi de declin, deoarece importurile aproape record de gaze naturale lichefiate (GNL), conform Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 10:06 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din 27 octombrie.

În cea mai mare parte a continentului temperaturile rămân moderate iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea preţurilor.

„În condiţiile în care nu mai sunt temperaturi extrem de scăzute precum şi în urma reducerii cererii industriale în perioada sărbătorilor de iarnă, preţurile sunt în scădere”, a apreciat Tom Marzec-Manser, de la ICIS în Londra.