Rezervele pentru depozitele cu gaze la nivel european erau, pe 9 ianuarie, de 83%. Acestea reprezintă un nivel record în contextul în care în aceeaşi zi a anului trecut gradul de umplere era de numai 50%, a relatat Ziarul Financiar.
Consumul de gaze la nivelul UE a scăzut cu 20,1% în perioada august-noiembrie 2022 față de perioada similară a anului trecut
Cu o iarnă neobişnuit de caldă anul acesta şi cu scăderea masivă a consumului, Europa pare acum salvată de ceea ce putea fi o iarnă foarte complicată în contextul reducerii dependenței de gazele care vin din Rusia. „Consumul de gaze la nivelul UE a scăzut cu 20,1% în perioada august-noiembrie 2022 faţă de media din perioada similară a anilor 2017-2021.“, se precizează într-un articol publicat de Eurostat.
În ceea ce privește consumul României în acest sens, procentul din această perioadă este de circa 35%. Analiştii de la Bruegel au arătat că în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la nivel european, scăderea cererii de gaze a fost de 11% în total.
În același timp, în România, datele au arătat o reducere a consumului de 13%, cea mai mare parte a acestei scăderi fiind generată de zona industrială. În acest sens, România a înregistrat o scădere a cererii de gaze la nivel industrial de 64%, cea mai mare din UE, a arătat Bruegel. Astfel, țara noastră deține acum un grad de umplere a depozitelor de gaze de 77% faţă de 51% din ianuarie 2022.
Scăpăm sau nu de crize în anul 2023. Ce spun experții?
Analiștii văd recesiune în majoritatea economiilor majore ale lumii (inclusiv zona Euro) și, este foarte probabil, o scădere economică la nivel global, scrie site-ul studiifinanciare.ro.
Așadar, inflația se arată mai greu de învins decât ne așteptam inițial, iar în lupta lor cu creșterea prețurilor băncile centrale vor lovi, indirect, în populația și firmele cu credite, ale căror rate vor continua să crească. Toată lumea urmărește ce se întâmplă cu războiul din Ucraina care, dacă escaladează, ne va duce întro zonă și mai grea. Analiștii XTB au lansat răspunsuri pentru 7 dintre întrebările pe care ei le consideră esențiale în 2023.
Ce se va întâmpla cu prețurile la petrol și gaze în 2023?
Sursa citată a precizat că „stocurile din SUA, în comparație cu anul precedent, indică faptul că este posibil ca maximul de preț să fi fost deja atins. Cu toate acestea, trebuie să știm că Rusia nu va transfera gaze către Europa anul viitor, așa că SUA vor trebui să acopere acest deficit.”