Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare de vehicule tactice către România, a anunțat marți Pentagonul. Astfel, țara noastră va primi echipamente militare de peste 100 de milioane de dolari.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) și echipamente conexe, a anunțat marți Pentagonul.
România va primi tancuri ușoare de peste 100 milioane de dolari
România solicitase anterior 35 de JLTV-uri, ceea ce ridică potențialul total de vânzare la 129 de JLTV-uri, în valoare de până la 104 milioane de dolari. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului a notificat marți Congresul cu privire la această posibilă vânzare, transmite Reuters.
În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu indică faptul că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat.
De asemenea, Pentagonul a precizat că Oshkosh Corp. fost contractorul principal pentru echipament.
Alertă în Marea Neagră
Forțele Aeriene Americane au transmis că două Suhoiuri Su-27 au făcut o interceptare „nesigură și neprofesionistă” a dronei. Totuși, avioanele nu au tras asupra ei, ci unul dintre ele i-a lovit elicea cu aripa.
Incidentul a avut loc în această dimineață, la ora 8, potrivit informațiilor transmise de Forțele Aeriene Americane.
„Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.
La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale.
De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionis”, au transmis Forțele Aeriene Americane.
SUA fac apel la Rusia
„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9. De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave.
Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe.
Amintim că acest incident după mai multe acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre.