Ministrul Energiei, Virgil Popescu a participat la deschiderea oficială a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2), la Universitatea Politehnică din Bucureşti. MInistrul a spus că Centrul E2, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni NuScale, va pregăti şi instrui viitoarea generaţie de ingineri nuclearişti, operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, apreciază că vineri a fost ”o zi foarte importantă pentru viitorul energiei nucleare”. Ministrul a participat la deschiderea oficială a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2), la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
„Astăzi a fost o zi foarte importantă pentru viitorul energiei nucleare. Suntem primii în Europa. Alături de prim – ministrul României Nicolae Ionel Ciucă, de ambasadorul S.U.A. în România Excelenţa Sa Kathleen Kavalec, Asistentul Principal Adjunct al Secretarului de Stat Ann Ganzer, de Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti Mihnea Costoiu, CEO SNN Cosmin Ghiţa am participat la deschiderea oficială a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2), la Universitatea Politehnică din Bucureşti”, a transmis, vineri, ministrulm Energiei.
Acesta a precizat că Centrul E2, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni NuScale, va pregăti şi instrui viitoarea generaţie de ingineri nuclearişti, operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile.
”Am avut emoţii pentru că mi-am adus aminte de vremea studenţiei mele, fiind astăzi printre studenţii politehnişti. Este un motiv de mândrie şi de bucurie pentru mine că astăzi România este la loc de frunte pe harta inovării în dezvoltarea domeniului nuclear civil. Şi sper că în viitorul apropiat tot mai mulţi studenţi vor profita de această oportunitate şi se vor pregăti în domeniul energiei nucleare”, a mai transmis ministrul.
România, hub energetic
Potrivit acestuia, prin noul pas important făcut, ”arătăm din nou că ţara noastră este un hub energetic şi un partener de încredere”.
”Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru sprijinul continuu şi, totodată, felicit guvernul SUA, echipa FIRST, Universitatea Politehnica, NuScale şi Nuclearelectrica pentru munca asiduă depusă în acest Centru E2 şi îmi doresc ca acesta să fie doar primul pas în calea educaţiei următoarei noastre generaţii de experţi nucleari şi o garanţie că proiectele noastre nucleare vor fi finalizate.
De asemenea, vreau să dau un mesaj clar: prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a fost prezent la acest eveniment, guvernul României, Parlamentul şi preşedintele României Klaus Iohannis susţin puternic dezvoltarea energiei nucleare şi efortul de a forma oameni în acest domeniu”, a mai transmis ministrul Energiei.
Virgil Popescu a mai precizat că energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată şi în mixul energetic al ţării aproximativ 60% este energie curată, 20% nucleară şi 40% hidro şi energie regenerabilă.
„Ne-am asumat ca ţară, până în 2050, să reducem emisiile, iar eu tot timpul spun şi o să spun de fiecare dată: decarbonare fără energie nucleară nu se poate.
Sigur, energia regenerabilă este foarte bună, dar nu ne putem uita să vedem dacă este soare afară sau dacă este vânt. Trebuie să avem şi energie produsă în bandă.
Dacă resursa de cărbune este poluantă, dacă gazul natural este mai puţin poluant şi-l putem folosi ca şi combustibil de tranziţie, energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată.
Şi România are, trebuie să ştiţi, în mixul energetic aproximativ 60% energie curată, energie care nu produce emisie de CO2, 20% este energie nucleară şi restul de 40% este hidro mare şi energie regenerabilă, vorbim de energie wind şi fotovoltaică”, a spus Virgil Popescu la evenimentul de lansare a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic NuScale” a mai spus ministrul.