România va exporta mai multe cereale în Egipt. Acest mesaj a venit în urma vizitei pe care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a făcut-o în această țară. Premierul a fost primit, duminică, la Palatul prezidențial Al-Ittihadiya din Cairo, unde s-a întâlnit cu președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi.
Cei doi oficiali au vorbit despre relațiile economice, dar și despre impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Mulțumiri pentru evacuarea din Ucraina a peste 1.000 de studenţi egipteni
Președintele egiptean i-a mulțumit premierului român pentru sprijinul acordat de România în evacuarea din Ucraina a celor peste o mie de studenți egipteni repatriați anul trecut, precum și pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene pentru Egipt, potrivit unui comunicat al Guvernului.
”Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Cairo, cu preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi. Întrevederea, care a avut loc la Palatul prezidenţial Al-Ittihadiya, a vizat teme precum cooperarea bilaterală în domenii economice şi sociale, dar şi impactul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Preşedintele egiptean a mulţumit, cu această ocazie, pentru sprijinul acordat de România în evacuarea din Ucraina a celor peste o mie de studenţi egipteni repatriaţi anul trecut, precum şi pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene pentru Egipt”, informează Executivul.
Ciucă, despre nevoia de a sprijini fermierii români
La rândul său, Nicolae Ciucă „a evidențiat nevoia de a sprijini fermierii români prin accesul la producția de îngrășăminte din Egipt necesare culturilor agricole”.
Totodată, cei doi au convenit să crească exporturile de cereale ale fermierilor români pe piața egipteană. Cei doi înalţi oficiali au subliniat importanţa strategică a relaţiei bilaterale, care permite valorificarea poziţiei geostrategice a României în UE şi a Egiptului ca poartă de intrare în Africa şi Orientul Mijlociu.
„Din această perspectivă, a fost analizat impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securității regionale și globale”, potrivit comunicatului. În cadrul discuțiilor, au fost abordate și aspecte privind procesul de pace în Orientul Mijlociu și rolul României în facilitarea unui mediu propice în acest sens.
Părțile au convenit să dezvolte cooperarea la nivel politic și tehnic, în beneficiul ambelor state, se mai arată în comunicat.