Cunoscutul economist Mircea Coșea este de părere că actualul Guvern, condus de Nicolae Ciucă, nu va face nicio reformă fiscală. Profesorul de la ASE atrage atenția că împrumuturile pe care România le face acum au dobânzi care nu vor mai putea fi suportate.

”Situația e mai gravă decât pare. Guvernul știa despre aceste cerințe pe care UE le-a asumat împreună cu executivul, respectiv problema procentului plății bugetarilor față de media UE.

S-au făcut angajări foarte multe, avem un număr record de secretari de stat, care consumă foarte mult: secretare, sofer etc. Au fost mărite indemnizațiile parlamentarilor și primarilor. Este puțin cinică situația. Guvernul vorbește despre economii când nu a făcut economii de luni de zile.

UE a spus clar: numai cu măsuri de reformă se poate atinge pragul de 4% pentru nivelul deficitului bugetar. Reforma nu va avea loc. Guvernul are o sursă sigură de venit – inflația, prețurile mari la energie (…)”, spune profesorul Mircea Coșea, la România TV.

Aliații României nu sunt interesați de crize politice

Economistul mai spune că aliații României, făcând referire la Uniunea Europeană și la Alianța Atlanticului de Nord (NATO), nu sunt interesați să intre într-o criză politică.

Acesta mai spune că o reformă ar putea înseamna o astfel de criză.

”Împrumuturile pe care le facem se fac pe dobânzi pe care nu le mai putem suporta (…) Piața internațională s-ar putea să nu ne mai acorde încrederea necesară. S-ar putea să nu ne mai putem împrumuta și s-ar putea să apară situația de incapacitate de plată”, a mai spus economistul.

România a fost aruncată într-o ”groapă”

Deputatul Sorin Muncaciu, membru al Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR), a comentat pe marginea acestui subiect, precizând că țara noastră a fost aruncată într-o ”groapă” din cauză că sistemul administrativ a fost umplut cu ”pile”.

”Soluția noastră e un audit total. Propunem reducerea la 15 ministere. Acest audit trebuie să fie precis, dacă unitățile de administrație dau sau nu rezultate. Nu există un sistem de evaluare.

De 30 de ani se întâmplă acest lucru. Nu se leagă performanța de salarizare.

PSD a aplicat o politică în acest an și de când sunt la guvernare, pe care noi nu o înțelegem, vânzarea celor 240 de regii de stat. Eu nu cred că aceasta e o soluție. Sau trimiterea în șomaj a oamenilor, o soluție de neconceput.

Apoi, soluția decarbonificării. De ce au inchis minele? nu există așa ceva!”, a mai spus deputatul AUR.