Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vorbit, duminică seara, despre reforma salarizării în sistemul bugetar, cea prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ministrul Marcel Boloș a precizat că această reformă trebuie să meargă pe principiul sustenabilității, motiv pentru care ”măsurile pe care noi trebuie să le elaborăm (…) privesc reducerea acestor cheltuieli, nicidecum să urmeze un trend de creștere, că nu putem face dovada criteriului de sustenabiliate”.
Oficialul român a precizat că CE are obiecții în ceea ce privește două jaloane ce țin de domeniul energiei. Pe fond, Marcel Boloș spune că ”scenariul cel mai rău poate fi și această amânare cu șase luni a plății sumei de 142 de milioane de euro”.
”Trebuie să clarific din capul locului că avem două jaloane, jaloanele cu numărul 129 și 133, care au avut prevăzute contractele de finanțare pentru electrolizoarele de hidrogen și pentru proiectele de cogenerare a energiei termice și energiei electrice destinate autorităților locale, pentru care deși noi avem contractele de finanțare încheiate și facem dovada îndeplinirii jaloanelor, a existat contestări de natură procedurală pe care noi le considerăm deviații minore de la îndeplinirea angajamentelor asumate prin PNRR și, din acest motiv, suntem în această situație a acestor jaloane și a validării cu Comisia Europeană, spunând că noi sperăm să obținem avizul pentru întreaga valoare a cererii de plată cu numărul doi.
Totuși, scenariul cel mai rău poate fi și această amânare cu șase luni a plății sumei de 142 de milioane de euro”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Sporurile bugetarilor ar putea fi limitate
Oficialul român a fost întrebat cu privire la o eventuală intenție de a se discuta cu reprezentanții Comisiei Europene despre sporurile date bugetarilor.
”Avem această componentă de reformă a salarizării bugetarilor. Noi în PNRR avem condiția acestui plafon maxim de 20%, dar, atenție, e un plafon aplicat la salariul de bază al fiecărui funcționar public sau bugetar din sistemul public de salarizare. Dar există și aceste domenii specifice pentru care s-a și aprobat mandat din partea Guvernului, cum ar fi cele din Sănătate, în care sporurile sunt specifice activităților medicale, unități de primiri urgențe, secții ATI, toate acestea făcând obiectul unor sporuri specifice care, cumulate, duc până la asemenea valori de 80% aplicate la salariul de bază. Și atunci mandatul dat de Guvern a fost să încercăm pentru aceste domenii specifice o limitare a sporului la totalul fondurilor cu salariile”, a mai spus acesta.
Reforma salarizării în sistemul bugetar
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat că reformele sunt foarte greu de modificat, subliniind că este nevoie de justificări fundamentale pentru aplicarea articolului din Regulamentul privind circumstanțele obiective.
”Să vedem ce se va întâmpla, reformele sunt foarte greu de modificat și trebuie să avem justificări foarte bine fundamentale pentru a aplica articolul din Regulament privind circumstanțele obiective.
Acum pot să spun că sunt prudent, că noi avem o condiție foarte dură în ceea ce privește reforma salarizării bugetarilor pe care eu am mai menționat-o în spațiul public, cea privitoare la criteriul de sustenabilitate și, din acest punct de vedere, e foarte greu pe termen lung să dovedești sustenabilitatea unui volum de cheltuieli de 110 miliarde lei pentru că măsurile pe care noi trebuie să le elaborăm când implementăm aceste reforme privesc reducerea acestor cheltuieli, nicidecum să urmeze un trend de creștere, că nu putem face dovada criteriului de sustenabiliate.
Deci e foarte sensibil domeniul de negociere al reformelor”, a precizat Marcel Boloș.