Veți putea să intraţi pe Ghiseul.ro ca să vă scoateţi cazierul judiciar

Ministrul Sebastian Burduja a precizat că instituțiile statului trebuie să comunice între ele și să înţeleagă că datele românilor nu mai aparţin unei instituţii, aparţin românilor.

„Colegii noştri din Cameră, de la Senat, toţi cei care au susţinut legea interoperabilităţii, obligă instituţiile statului să comunice între ele şi să înţeleagă că datele românilor nu mai aparţin unei instituţii, aparţin românilor. Ele nu fac parte din feuda nimănui şi atunci instituţiile sunt obligate să le pună la dispoziţia altor instituţii, de unde românii cer servicii publice. Asta este filozofia de bază a interoperabilităţii.

Aici lucrăm punctual cu diverse ministere, inclusiv ministere conduse de colegii noştri şi lucrăm foarte bine. Ministerul de Interne, mi-am făcut un scop personal din a digitaliza cazierul judiciar, e o chestiune punctuală pe care putem să o rezolvăm din confortul casei noastre. Nu e niciun motiv pentru care ar trebui să nu putem elibera un extras digital din cazierul judiciar. Suntem pe drumul cel bun, ne dorim integrarea cu Ghiseul.ro, rămâne să convingem Ministerul de Interne să accepte metoda prin care fiecare dintre noi ne autentificăm în Ghiseul.ro.

Speranţa noastră este ca într-un termen scurt, poate finalul acestui an, poate prima parte a anului viitor, să puteţi să intraţi pe Ghiseul.ro şi să vă scoateţi acest cazier judiciar”, a declarat Sebastian Burduja la dezbaterea „Europa Digitală, România Încotro”.

Autentificare simplă pentru fiecare român, cu recunoaştere facială

„Un proiect de 20 de milioane de euro, dus la implementare, prevede o autentificare simplă pentru fiecare român, cu recunoaştere facială. O veţi putea face în raport cu statul pe orice platformă a statului de servicii publice. Şi pe spaţiul privat virtual de la ANAF, şi pe Ghiseul.ro, şi pe viitorul hub de servicii pentru cetăţeni la Ministerul de Interne, modul în care practic statul se asigură că dumneavoastră sunteţi cei care solicită un anumit serviciu public şi nu alţii, în numele dumneavoastră.

Cred că putem să ne aşteptăm la un progres bun în următoarele luni, în următorul an de zile. De asemenea, sunt foarte multe proiecte în implementare la ministerele de linie – şi la Ministerul de Interne, şi la Ministerul Educaţiei, şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Registrul Comerţului. Sunt proiecte finanţate din POG 2014-2020, care trebuie terminate până anul viitor, sau pierdem banii.

Dacă respectăm aceste grafice, la finalul anului viitor, evenimentele de viaţă – naşteri, căsătorii ş.a.m.d. -, înmatricularea unui autovehicul, ştiu că e o bătaie mare de cap, toate lucrurile astea se vor putea face online. În mod normal, dacă toată lumea face treaba bine, asta e România în care să trăim la finalul anului următor”, a susţinut ministrul Digitalizării.

În opinia acestuia, competenţele digitale sunt esenţiale, în special în mediul rural, pentru că „degeaba ai tehnologie, servicii, dacă oamenii nu ştiu să le folosească, dacă românii nu ştiu să le acceseze. În continuare vor merge la ghişeu, în continuare vor sta la coadă să plătească taxe (…). Trebuie să lucrăm cu fiecare român în parte, dincolo de urbanul mare”, a punctat Burduja.