Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie, transmite Executivul după consultările cu sindicatele din educație. Dialogul cu reprezentanții sindicatelor va continua.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.
Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.
„Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, informează Guvernul.
Reprezentanții sindicatelor urmează să anunțe, duminică, ce decizie au luat în privința grevei de luni.
Premierul Nicolae Ciucă le-a explicat sindicaliștilor că atâta timp cât există un dialog și deschidere maximă din partea coaliției atunci nu au de ce să continue cu greva generală. Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate. Mai precis, Ciucă a explicat că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani pentru că afectează perioada de examene și efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise.
Premierul le-a explicat că e important să fie raționali și așezați si mai ales sa se gândească la familiile din România. Sa fie corecți față de copiii care trec printr-o perioada de examene plină de emoții.