Premierul României, Nicolae Ciucă, a ținut să menționeze că a venit momentul ca România să se comporte ca o țară care își merită locul în organizații ale statelor cu economii avansate, precum UE sau OECD.

Investițiile, o componentă mai importantă decât consumul, în creșterea PIB-ului

Investițiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul, în alcătuirea bugetului de stat și în creșterea economiei.

Potrivit indicatorilor de profil, în trimestrul al treilea al anului trecut, investițiile au contribuit cu 3,8% în creșterea PIB, iar consumul – cu 2,5%.

Dincolo de aceste cifre, situația se poate observa mergând prin țară și privind cum construcțiile industriale, comerciale ori rezidențiale au devenit un domeniu foarte vizibil, generator de locuri de muncă.

La aceste investiții private se adaugă cele guvernamentale și fondurile europene, care aduc constant îmbunătățiri infrastructurii publice din aproape orice domeniu, de la autostrăzi și căi ferate, până la spitale și școli.

A venit momentul ca România să se comporte ca o țară care își merită locul în organizații ale statelor cu economii avansate, precum UE sau OECD.

Acum, investițiile devin locomotiva creșterii economice, iar asta arată că România a devenit interesantă pentru investitorii internaționali, care ne văd ca pe o piață performantă, profitabilă și stabilă. Trecerea de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiții este una dintre cele mai importante realizări ale guvernului pe care îl conduc.”, a scris premierul României, Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Germania, cel mai mare investitor străin în România

Banca Națională a României (BNR) arătat, într-un raport recent, că cel mai mare investitor străin în România este Germania, cu 15 miliarde de euro, țara fiind urmată de Austria cu 11 miliarde de euro, Franța cu 10 miliarde de euro, Italia cu 8 miliarde de euro și Statele Unite ale Americii (SUA) tot cu 8 miliarde de euro.

De asemenea, cea mai mare parte a celor 100 de miliarde de euro de investiții străine directe a venit în București și în Ilfov, reprezentând 62,5 procente din total.

Următoarea regiune în clasament este cea de centru, în principal Sibiu și Brașov, apoi regiunea de Vest, în special Timiș. BNR arată că Oltenia și Moldova sunt codoașele regionale când vine vorba de atragerea investițiilor străine, marcând mai puțin de 5 procente în total.