Nicolae Ciucă spune că cifra totală a investițiilor se ridică la 73 de miliarde de lei la sfârșitul anului 2022
Așadar, premierul a spus la începutul ședinței de guvern că cifra reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră.
„Doresc să fac referire la primele cifre pe care am putut să le agregăm după încheierea anului. Avem vești foarte bune de ceea ce înseamnă programul de investiții, așa cum ne-am asumat prin obiectivele de guvernare. Astfel, la sfârșitul anului 2022 cifra totală a investițiilor se ridică la 73 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă un record pentru investițiile din țara noastră, din banii de la buget”, a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, acesta amintește că au fost alocate 88 de miliarde alocate de la buget pentru investiții.
„Trebuie să recunoaștem că nu am reușit să atingem obiectivul de 100%, dar ținând cont de condițiile în care s-a derulat activitatea economică și bulversarea creată de creșterea prețurilor la materiale și măsurile luate la nivelul Guvernului pentru a reuși să compensăm această creșterea ne-a ajutat ca în a doua parte a anului să reușim să gestionăm cum se cuvine domeniul investițiilor și să putem să avem această cifră, care vine și confirmă încă un trend cât se poate de pozitiv pentru economia noastră – cea mai mare parte a bugetului nu se realizează pe consum, cum eram obișcnuiți, iar investițiile încep să aibă o contribuție majoră la bugetul de stat”, a completat premierul.
Ciucă spune că România înregistrează o creștere de aproximativ 40 de miliarde de euro
De asemenea, premierul a spus că Guvernul României și-a atins anul trecut obiectivul privind realizarea bugetului în valoare nominală și a înregistrat o creștere privind atragerea de fonduri europene.
„Deși nu avem toate cifrele pe masă putem să spune că ne-am atins obiectivul privind realizarea bugetului în valoare nominală. Discutăm de o creștere față de 2021 de la 1.187 de miliarde, la 1.386 de miliarde, în valoare concretă, putem vorbi de aproximativ 40 de miliarde de euro creștere în anul 2022”, a explicat Ciucă.
Prim-ministrul a vorbit și despre fondurile europene.
„A fost anul în care am reușit sa atingem o absorbție de 73% din cadrul financiar 2014-2021, practic o creștere cu 20% față de anul 2021… Cea mai mare absorbție de 11,3 miliarde fonduri de coeziune și PNRR”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Premierul a precizat că pentru a menține ritmul de absorbție, România are nevoie ca în fiecare an „să atragă minimum 10 miliarde din fondurile europene”.