Raed Arafat, şeful DSU, a anunţat decizia de ultimă oră luată la nivelul instituţiei pe care o conduce. Totul a venit în urma dezastrului care a lăsat sute de mii de oameni afectaţi săptămâna aceasta.
Turcia a cerut României suplimentarea echipei de căutare-salvare. Drept urmare, miercuri, 8 februarie, încă 57 de salvatori merg spre zona afectată de cutremure. Aceștia vor fi însoțiți de doi medici, doi asistenți voluntari de la Grupul Câinilor Utilitari.
Luni, pe 6 februarie, România a trimis o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în situații de criză din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, potrivit unei decizii CNSU.
Raed Arafat îi îndeamnă pe salvatori să se protejeze
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a sfătuit a doua echipă care urmează să plece în Turcia să fie protejată tot timpul.
„Aveți cu voi colegi voluntari care vin de la ONG-uri, de la Salvamont, care au câini antrenați pentru această activitate și avem colegii medici și asistenți de la SMURD cu care ați mai lucrat și care o să vă asigure vouă sprijinul, dar sunt foarte importanți și când lucrați pe persoane care sunt blocate și care trebuie asistate în momentul în care sunt scoase.
Nu e o misiune ușoară, e o misiune grea. Echipamentele de protecție sunt obligatorii pentru toți. Atenție la cap, atenție la orice când lucrați, să fiți cât mai bine protejați. Când vă întoarceți, să fiți tot așa, în forma asta”, a spus Raed Arafat.
Turcia a cerut suplimentarea echipelor de salvare-căutare
Potrivit lui acestuia, Turcia a cerut suplimentarea echipelor care ajută la salvarea oamenilor după cutremurele devastatoare de luni. Oficialii români ar fi fost contactați de către ambasadorul desemnat pentru România, care a explicat situația din țara sa. Premierul Nicolae Ciucă a decis convocarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar marți seară s-a decis mobilizarea celei de-a doua echipe pentru a merge în Turcia.
„În cursul nopții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ISU București, colegii de la SMURD București au pregătit totul, cu ce pleacă, au fot solicitate în primă fază un avion NATO și în a doua fază am solicitat și al doilea.
Avem două avioane SPARTAN care sunt și ele pregătite să plece. La acest moment, avioanele cu personalul – pentru că sunt mai lente – vor ajunge în cam două ore și jumătate la Adana, urmând să decoleze primul C17, apoi al doilea C17, de data asta cu utilajele.
Pentru a fi mai ușoară intervenția, de data asta am decis să trimitem și mașini pentru a fi echipa mai mobilă, mai puțin o povară pe autoritățile turce și mai mult independentă pentru a face eu treabă. Suntem contracronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază deja sunt din partea UE 5.000 de salvatori aproximativ și 200 de câini acolo.
Noi mai trimitem acum acolo 57 de persoane care sunt salvatori de la ISU BIF, plus doi medici, doi asistenți de la SMURD București, plus voliuntari de la Grupul Câinilor Utilitari careu au venit inclusiv din Caransebeș ca să participe la această misiune”, a declarat șeful DSU.