Rareș Bogdan susține că victoria Ucrainei este importantă pentru siguranța UE

Sâmbătă, 25 februarie 2023, la o zi după ce a trecut un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a avertizat că dacă armata Ucrainei va pierde, atunci vom fi „în pericol toți”.

Potrivit spuselor sale, susținerea necondiționată a armatei Ucrainei este singura șansă de a evita „o dramă și mai mare”. Acesta le-a reamintit oamenilor că „ucrainenii mor pe front să-și recupereze țara, dar și ca să apere Uniunea Europeană”.

„Dacă Ucraina cade, suntem în pericol toți! Susținerea necondiționată a Armatei ucrainene este singura șansă de a evita o dramă și mai mare. Nu e cazul să ne întrebăm ce avem de câștigat, oameni buni! Se joacă securitatea UE aici, ucrainenii mor pe front să-și recupereze țara, dar și ca să apere Uniunea Europeană. Chiar dacă aceasta a greșit cumplit, după anexarea Crimeei!

Să facem puțină cronologie, ca să nu pierdem din vedere de ce este UE OBLIGATĂ să repare o eroare istorică ale cărei costuri le plătesc copiii ucraineni:

***februarie 2014: demis de parlament, Ianukovici fuge în Rusia, Putin vorbește de o lovitură de stat și face primele amenințări cu utilizarea forței ca ultimă soluție pentru a nu pierde Ucraina din sfera de influență.
***martie 2014, Putin anexează Crimeea și umple estul Ucrainei de vectori ai propagandei. Iar rebelii pro-ruși, înarmați de Putin, preiau administrativ Donețk.
***mai 2014 – separatiștii proclamă independența regiunilor Luhansk și Donețk, după un referendum ilegal. Începe un proces intens de rusificare.

Acordurile de la Minsk au fost niște glume. Ales în 2019, Zelenski încearcă sa discute cu rușii pentru a pune capăt războiului din Donbas, dar fără succes, prin urmare s-a orientat către NATO, singura șansă a Ucrainei. Dar Putin și-a văzut de drum, căci UE îi umplea mereu buzunarele, alimentând-i mașina de război.

“Lumea bună” se prefăcea că Rusia e frecventabilă. A primit chiar șansa de a organiza CM de Fotbal. Și n-a fost boicotată!! În Ucraina mor oameni nevinovați, iar UE le este datoare. Nu e limpede?”, a scris, sâmbătă, Rareș Bogdan pe contul lui de Facebook.

De ce a decis Vladimir Putin să atace Ucraina? Adevărul a ieșit la iveală abia acum

Vă amintim că Financial Times a publicat un material amblu despre decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina la un an de la izbucnirea războiului. Ziarul britanic a intervievat șase membri din cercul apropiat al lui Vladimir Putin (toți șase au cerut să rămână anonimi), oameni implicați în războiul din Ucraina, actuali și foști oficiali înalți din Occident și din Ucraina pentru o imagine de ansamblu a modului în care au fost luate deciziile în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar și anexarea Peninsulei Crimeea.

Potrivit sursei citate anterior, decizia de a lansa „o operație militară specială” din țara vecină a fost luată de un cerc restrâns de oameni, atât de restrâns încât oficialii de rang înalt din Rusia și oamenii de afaceri au fost șocați când au aflat că a izbucnit războiul.

Se pare că atunci când oligarhii ruși au mers să discute cu ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, (care a aflat despre război cu câteva ore înainte de a începe), acesta le-a spus direct: „El [Putin] are trei consilieri – Ivan cel Groaznic, Petru I și Ecaterina cea Mare.”

„El [Putin] crede cu adevărat în tot ceea ce spune despre sacralitate și despre Petru I. El crede că va rămâne în istorie ca Petru”, a zis un fost înalt oficial de la Kremlin.

Vladimir Putin caută constant să își justifice decizia de a invada Ucraina, convingându-se pe sine și pe cei din jurul său că nu a avut de ales, iar după ce a început războiul, acesta și-a redus și mai mult cercul.

„El spune anturajului său că – ”Da, am fost complet nepregătiți [pentru război], este haos în armată, industria este în declin, dar este mai bine că am aflat asta așa, și nu când NATO ne va invada””, a dezvăluit o altă persoană.

„Stalin era un ticălos, dar un bun manager pentru că nu putea fi mințit. Și nimeni nu-i poate spune adevărul lui Putin. O persoană care nu are încredere în nimeni începe să se bazeze pe opinia unui cerc foarte restrâns de oameni care îl mint”, a zis alt individ.

Detalii neștiute despre anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia

Potrivit sursei citate anterior, în 2014, când Vladimir Putin a decis să anexeze Peninsula Crimeea la Rusia, nici măcar nu și-a informat propriul Consiliu de Securitate. Oamenii au încercat atunci să-l descurajeze, dar el le-a zis: „Acesta este un moment istoric. Dacă nu ești de acord cu asta, poți pleca.”

Oamenii au explicat că reacția slabă a Occidentului, speriat de o escaladare a tensiunilor și ruperea relațiilor economice cu Rusia, l-a asigurat în cele din urmă pe Vladimir Putin că decizia sa a fost corectă.

Odată cu apariția pandemiei provocată de coronavirus, Vladimir Putin și-a micșorat treptat cercul. În acea perioadă, președintele Rusiei a fost influențat de un tânăr pe nume Kovalciuk să se gândească la misiunea sa istorică de a reafirma măreția Rusiei, la fel ca Petru cel Mare. Vladimir Putin a devenit fixat pe ideea de a ataca Ucraina pe măsură ce relațiile sale cu Volodimir Zelenski s-au înrăutățit. Una dintre primele mișcări ale lui Volodimir Zelenski a fost să reducă influența lui Viktor Medvedciuk în Ucraina, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin.

FSB l-a convins pe Vladimir Putin că victoria în Ucraina este garantată

Oamenii au încercat să îl convingă să nu atace Ucraina. De exemplu, la o reuniune a Consiliului de Securitate care a avut loc cu trei zile înainte de a începe războiul, Nikolai Patrușev i-a cerut președintelui Rusiei să nu se grăbească.

„Știa în ce stare deplorabilă se află armata și a încercat să-i transmită acest lucru lui Putin. Dar Putin a fost prea încrezător. El știe mai bine decât consilierii săi, la fel cum Hitler știa totul mai bine decât generalii săi”, a declarat o sursă care cunoștea îndeaproape situația din perioada descrisă.

Potrivit sursei citate anterior, pe măsură ce Vladimir Putin a început să elaboreze planurile de război, Viktor Medvedciuk a insistat că poporul ucrainean va primi soldații ruși cu brațele deschise.

„Dacă Medvedciuk spune că plouă, este mai bine să te uiți pe fereastră – va fi soare. Există rezultate ale sondajelor, există servicii speciale – cum se poate face ceva serios pe baza a ceea ce spune Medvedciuk”, a zis un înalt oficial de la Kremlin.

Cu toate acestea, previziunile lui Viktor Medvedciuk au fost confirmate pentru Vladimir Putin de FSB, care l-a convins că victoria este garantată.

„FSB a construit un întreg sistem de a-i spune șefului ceea ce voia să audă. Au fost acordate bugete uriașe și corupție la toate nivelurile”, a declarat un oficial occidental.