Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat marți, după votul din Parlamentul European privind rezoluția de susținerea a aderării României la spațiul Schengen, că acest votul a fost „un vot covârșitor” pro-România. Liberalul a punctat că olandezii au fost în favoarea rezoluției, chiar dacă Olanda este unul din statele care au blocat până acum intrarea României în Schengen.
La asta nimeni nu se aștepta: Inclusiv europarlamentari olandezi au votat pentru primirea României în Schengen
„A fost un vot covârșitor. 547 de voturi pentru și doar 49 împotrivă, respectiv 43 abțineri. Acest vot spune foarte multe. Marile familii politice au susținut această rezoluție și acest pas pe care România l-a făcut. Este hotărâtor, decisiv. E mult mai importantă această rezoluție decât pare la prima vedere, pentru că arată poziția statelor membre vizavi de România.
Azi, votul olandezilor din Parlamentul European a fost în favoarea României. Poziția uneia din cele mai importante voci din spațiul olandez a fost pro-România și a atacat chiar propriul premier și a spus că este imposibil să mai continue blocarea României în afara spațiului Schengen.
Cea mai mare greșeală a fost că am exportat conflictele din țară în exterior”, a declarat Rareș Bogdan.
Eurodeputații români au votat în favoarea rezoluției
Menționăm că toţi eurodeputaţii români prezenţi marţi la Strasbourg au votat în favoarea rezoluţiei nonlegislative în care Parlamentul European îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.
În rezoluţia adoptată eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul UE ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.
Cine a fost împotrivă și cine s-a abținut
Dintre cele 49 de voturi înregistrate împotriva rezoluţiei, cele mai multe (31) au provenit de la membri ai grupului Identitate şi Democraţie, opt de la eurodeputaţi neafiliaţi, şase de la membri ai grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi câte unul din grupurile PPE, Renew, Verzi şi Stânga.
Tot din grupul ID sunt şi cei mai mulţi eurodeputaţi care s-au abţinut de la vot (21).
De asemenea, s-au abţinut de la vot cinci membri ai grupului Renew, câte trei membri ai grupurilor ECR şi Stânga şi un membru al grupului Verzilor.