Se schimbă legea în ceea ce privește contractele de muncă. Joburile part-time ar putea să fie din nou impozitate pentru numărul de ore respectiv și nu cum este în prezent. Proiectul amintit a trecut tacit de Senat, iar asta a agitat apele în Coaliție.
Acest proiect de lege, depus de mai mulți parlamentari ai Partidului Național Liberal, agită apele pentru că a trecut tacit de Senat, deși nu există un acord în coaliția de guvernare pentru o astfel de măsură.
Inițiatorii proiectului spun că prin acest proiect de lege s-ar stopa supraimpozitarea muncii part-time.
Mai exact, în acest moment, contractele part-time sunt impozitate la nivel de opt ore, după modificările făcute anul trecut, chiar dacă sunt contracte pentru două sau patru ore.
Prin acest proiect care a trecut de Senat, contractele part-time ar urma să fie din nou impozitate la nivelul de ore la care sunt făcute. Spre exemplu, cei care au contracte de patru ore să plătească impozite pentru patru ore.
Camera Deputaților va decide
Acest proiect a trecut de comisiile din Senat, deși reprezentanții Partidului Social Democrat s-au abținut la vot.
Totuși, proiectul a trecut tacit şi de plenul Senatului, însă urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Rămâne de văzut dacă cei din coaliție se vor pune de acord pentru această măsură sau proiectul va fi respins la Camera Deputaților.
Angajatorii trec la contracte cu normă întreagă
Introducerea suprataxării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time) la mijlocul anului trecut a determinat trecerea a 19% dintre contractele de acest tip la regimul de lucru cu normă întreagă, potrivit datelor raportate de angajatori către ANAF.
Autoritățile nu au furnizat până acum un impact al introducerii suprataxării contractelor part-time, dar, foarte probabil, pe lângă contractele care au fost transformate în normă întreagă, au fost numeroase și cele care efectiv au fost eliminate.
La atenuarea impactului acestei măsuri a contribuit, probabil, și evoluția solidă a pieței muncii. Potrivit datelor de la mijlocul lunii aprilie, numărul total de contracte de muncă a atins un nou record, de 6,754 milioane (normă întreagă și parțială), față de 6,675 milioane la 1 ianuarie 2023 și 6,569 milioane la 1 ianuarie 2022.
Suprataxarea prevede că pentru contractele de muncă cu timp parțial, contribuțiile de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate nu pot fi mai mici decât cele care ar rezulta din aplicarea cotelor de CAS și CASS la valoarea salariului minim brut.
Există și o serie de excepții aplicabile pentru anumite categorii de persoane (de exemplu: elevii sau studenții, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare).