Devine total interzis ca angajații să fie plătiți cu salariul minim mai mult de 2 ani
Amintim că prevederea care stipulează că un salariat poate fi plătit cu salariul minim cel mult 24 de luni a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Trebuie menționat că aproximativ o treime din români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, este scris în OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.
Vești bune pentru funcţionarii publici şi personalul contractual
În altă ordine de idei, amintim că salariile de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii vor crește simțitor. Mai exact, funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.
Senatul a adoptat, luni, în urma reexaminării, în acord cu decizia CCR 407/2022, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.
Proiectul de lege, în urma reexaminării, prevede că personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizate în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile (…) beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţii, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, majorarea aplicându-se proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
Totodată, funcţionarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii vor avea o majorare a salariului de bază de 15%.