O echipă de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea RMIT din Australia, a făcut o descoperire de ultim moment. Potrivit acestora, durata de viață a dispozitivelor ar putea fi extinsă.
Anunțul momentului despre aceste telefoane! Reprezintă o problemă majoră pentru dispozitiv
Mai precis, o echipă de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea RMIT din Australia, a constatat că, la anumite frecvenţe, undele sonore îndepărtează rugina de pe un nanomaterial numit MXene, readucându-l aproape de starea sa iniţială.
Aceasta ar putea însemna că oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de obţinerea unei alternative cu durată de viaţă mai lungă la litiu, scrie agenția Xinhua.
În Australia, doar 10% dintre bateriile uzate de dispozitive portabile, inclusiv cele pentru telefoane mobile, sunt colectate pentru reciclare. Cauza majoră a acestei probleme o reprezintă costul ridicat al reciclării litiului şi a altor materiale din baterii, a remarcat echipa de cercetători.
Oxidul de la suprafaţă este dificil de îndepărtat
Potrivit oamenilor de ştiinţă, MXene este similar cu grafenul, având o conductivitate electrică ridicată şi o mare adaptabilitate. În viitor, ar putea fi utilizat la o gamă largă de aplicaţii tehnologice, în cazul în care va putea fi rezolvată cu uşurinţă problema apariţiei ruginii.
„Oxidul de la suprafaţă, care este rugină, este dificil de îndepărtat, în special de pe acest material, care este mult, mult mai subţire decât un fir de păr uman. Metodele actuale folosite pentru a reduce oxidarea se bazează pe învelirea chimică a materialului, care limitează utilizarea MXene în forma sa iniţială.
În această lucrare, noi arătăm că expunerea unui film de MXene oxidat la vibraţii de înaltă frecvenţă, timp de doar un minut, îndepărtează rugina de pe film. Această procedură simplă permite recuperarea performanţei sale electrice şi electrochimice”, a declarat cercetătorul Hossein Alijani, doctorand la Universitatea RMIT, unul dintre cosemnatarii studiului.
Oamenii de ştiinţă stimează că această metodă poate prelungi durata de viaţă a bateriei
Oamenii de ştiinţă, care şi-au publicat constatările în jurnalul ştiinţific Nature Communications, estimează că această metodă poate prelungi de până la trei ori durata de viaţă a componentelor bateriei, până la nouă ani.
Mai mult, această metodă creează oportunităţi pentru ca nanomaterialul să fie utilizat într-o gamă mai largă de domenii – stocarea energiei, senzori, transmisie wireless şi altele.
Cu toate că această inovaţie este promiţătoare, următorul pas pe care trebuie să îl facă echipa de cercetători va fi să colaboreze cu industria pentru a integra dispozitivul acustic în sistemele şi procesele de producţie existente.