Montarea repartitoarelor a devenit obligatorie în acest an
Oamenii care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați prin lege să își monteze repartitoare de căldură pentru a măsura consumul de energie termică. Ele trebuie montate pe fiecare calorifer în parte atât în cazul apartamentelor de locuit, cât și în cazul sediilor firmelor.
Potrivit unei legi adoptate de președintele României, Klaus Iohannis, luna trecută, toți consumatorii trebuie să monteze repartitoarele de căldură până pe data de 31 decembrie 2023.
Repartitoarele de căldură au rolul de a măsura energie termică consumată într-o lună. Ele sunt prevăzute cu doi senzori: unul care măsoară căldura dată de calorifer și altul care măsoară aerul cald dintr-o încăpere. Ele înregistrează energia termică consumată doar când temperatura radiatorului este mai mare decât temperatura aerului din cameră.
Repartitoarele pot fi montate doar de firmele autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, lista poate fi găsită pe site-ul oficial al ANRE. Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 de lei și 70 de lei, însă trebuie achitată și citirea lunară, al cărui preț este cuprins între 2 lei și 7 lei pentru fiecare calorifer.
Atenție! Oamenii care refuză să își monteze repartitoare de căldură riscă să fie sancționați cu amendă de până la 1.000 de lei.
A fost promulgată legea prin care contoarele inteligente pentru energie termică devin obligatorii în imobilele de tip condominiu
Vă amintim că, luna trecută, preşedintele României a promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.
Potrivit Administrației Prezidențiale, actul normativ oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale. În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
Potrivit sursei citate anterior, actul normativ are ca obiect de reglementare crearea cadrului necesar realizării investiţiilor în energie sigură, sustenabilă, competitivă, la preţuri accesibile şi stabileşte metodele de calcul şi monitorizare a cantităţii obligatorii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului naţional de eficienţă energetică.
Legea promulgată, luni, vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor nou introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, ȋn contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară. Astfel că este introdusă posibilitatea de a le oferi consumatorilor oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante, clienţii vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.
De asemenea, este instituită obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.