Noi detalii despre taxa pe centralele de apartament și carburant, despre care a vorbit recent ministrul Mediului, Tanczos Barna. Un secretar de stat din ministerul Finanțelor a venit cu detalii despre acest subiect.
Secretarul de stat din ministerul Finanțelor, Mihai Precup, a venit cu o serie de precizări în ceea ce privește taxa pe centralele de apartament și carburant, subiect despre care a vorbit recent ministrul Mediului.
Taxa se va aplica cel mai devreme din 2027
Precup a precizat clar că, românii trebuie să stea liniștiți pentru că această taxă, dacă va fi introdusă, se va aplica cel mai devreme din 2027, așa cum prevede acordul cu Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind reducerea poluării.
„Le spun românilor să fie liniștiți! Ministerul Finanțelor nu va introduce, acum, o taxă pe centralele termice care folosesc combustibili fosili, așa cum s-a speculat în presă.
Ar fi și absurd ca în plină iarnă să se mai pună încă o povară pe populația care deja resimte efectele scumpirilor.
O astfel de taxă va fi introdusă, se va aplica cel mai devreme din 2027! Așa prevede Acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru reducerea accelerată a poluării”, a transmis oficialul din ministerul Finanțelor într-o postare pe contul său de Facebook.
Ce spunea ministrul Mediului despre introducerea taxei
Amintim că, prevederea este programată să intre în vigoare din 2027, însă este posibil să fie amânată cu un an în cazul în care prețul energiei este ridicat, după cum a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna. Trebuie menționat că măsura îi vizează și pe proprietarii de centrale de apartament, care vor fi nevoiți să plătească o taxă de poluare.
Potrivit prevederii, în 2027 se va aplica taxa pe fiecare metru cub de gaz, consumat atât în gospodării cât și în firmele mici și mijlocii. Mai mult, există o taxă și pentru carburanți.
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă.
Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna pentru Antena 3.
Reforma a fost propusă încă de anul trecut de către Comisia Europeană și prevede îndeplinirea ambițiilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, așa cum este trecut în Pactul verde al Uniunii Europene.