Unul dintre acești factori agravanți îl reprezintă infecțiile virale. Experții susțin acum că vaccinarea ar putea fi o modalitate de a reduce riscul de a suferi de demență, scrie ScienceAlert. De exemplu, vaccinarea împotriva virusului gripei sezoniere și a herpesului zoster este asociată cu o reducere cu până la 29% și, respectiv, cu 30% a riscului de demență.
Cercetătorii au observat că anumite virusuri, cum ar fi virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1, care provoacă herpes labial), virusul varicela zoster (VZV, care provoacă varicela și zona zoster) și SARS-CoV-2 (care cauzează COVID-19) pot duce la un risc mai mare de boală Alzheimer și demență, în urma infecției.
Virusurile ar putea să acționeze în modul „hit-and-run”
Cu toate acestea, nu au reușit să detecteze în mod clar virusurile care au ajuns în creierul persoanelor decedate din cauza Alzheimer. Deoarece boala Alzheimer se poate declanșa și cu zeci de ani înainte de apariția simptomelor, unii cercetători au sugerat că virusurile ar putea să acționeze în modul „hit-and-run”, declanșând un lanț de evenimente care contribuie la declanșarea demenței. Concentrându-se pe cel mai vulnerabil punct de intrare în creier, nasul, au descoperit o rețea genetică care oferă dovezi ale unui răspuns viral robust.
Herpesvirusurile și virusul care provoacă COVID-19, asociați cu demența
Multe virusuri care au legătură cu demența, inclusiv herpesvirusurile și virusul care provoacă COVID-19, intră în nas și interacționează cu sistemul olfactiv. Sistemul olfactiv este bombardat constant cu mirosuri, poluanți și agenți patogeni. Particulele inhalate prin nări se leagă de celulele receptorilor olfactive din țesutul care căptușește cavitatea nazală. Acești receptori transmit mesaje către alte celule, din ceea ce se numește bulbul olfactiv, care acționează ca o ”stație de releu”, transmițând aceste mesaje pe nervii lungi ai tractului olfactiv. Aceste mesaje sunt apoi transferate în zona creierului, responsabilă de învățare și memorie – hipocampul.
Vaccinarea poate fi o măsură de prevenire a demenței
Această zonă a creierului este afectată dramatic la cei care suferă de Alzheimer, provocând probleme de învățare și memorie. Pentru 85% până la 90% dintre pacienții cu Alzheimer, pierderea mirosului este un semn precoce al bolii. De altfel, un alt studiu recent a constatat un risc crescut cu aproape 70% de a fi diagnosticat cu Alzheimer, în decurs de un an de la infectarea cu COVID-19 la persoanele peste 65 de ani.
Practic, cele mai recente studii sugerează că vaccinarea poate fi o măsură potențială de prevenire a demenței. De exemplu, vaccinarea împotriva virusului gripei sezoniere și a herpesului zoster este asociată cu o reducere cu până la 29% și, respectiv, cu 30% a riscului de a dezvolta demență. Cercetări ulterioare, care investighează modul în care infecțiile virale pot declanșa afecțiuni neurodegenerative, ar putea ajuta la dezvoltarea unor medicamente antivirale și vaccinuri împotriva virusurilor implicate în boala Alzheimer.