PSD nu susține majorarea vârstei de pensionare
Partidul Social-Democrat nu va susține majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi. Oficialul a precizat că importantă este creșterea speranței de viață și mai ales „speranța de viață sănătoasă”.
„Noi întâi trebuie să ne ocupăm de speranța de viață, în special de speranța de viață sănătoasă … apoi să vorbim despre creșterea vârstei de pensionare, dar acum nu este cazul”, a declarat Marius Budăi, în timpul unei conferințe de presă.
Ministrul a precizat că nu susține majorarea vârstei de pensionare și a vorbit despre stimulente pentru persoanele care vor să rămână în activitate.
„Sub nicio formă, nu susținem majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Dacă vorbim despre acordarea de stimulente pentru cei care vor să rămână în activitate este foarte bine”, a precizat ministrul Marius Budăi.
Amintim că, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că egalizarea vârstei de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii este un lucru asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Trebuie o corelare între vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă. Avem o speranţă de viaţă mai redusă faţă de celelalte state europene, nu poţi să aplici reguli în România ca în Franţa. Nu e momentul să ajungem iar la o criză socială pe nişte poveşti. Oamenii se simt nedreptăţiţi. Cred că prioritatea noastră e să creştem speranţa de viaţă, pe urmă vorbim de modificări”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Nu putem sub nicio formă să acceptăm cererea
Duminică, ministrul Muncii a explicat că speranța de viață este mai mică în România decât în țări precum Germania, Franța sau Spania și o asemenea prevedere este de neacceptat.
„Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franţa, nici în Spania. Speranţa de viaţă a noastră, a cetăţenilor români, nu este nici pe aproape de speranţa cetăţenilor din ţările de vest.
Eu cred că s-a pus foarte clar caru’ înaintea boilor, pentru că nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, a mai spus ministrul Muncii.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede egalizarea vârstei de pensionare, legea intrând în vigoare din 2010. Potrivit actului normativ, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani până în 2030. În prezent, vârsta de pensionare este de 62 de ani.
Însă în Planul Național de Redresare și Reziliență guvernanții și-au asumat egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani, până în anul 2035. De asemenea, potrivit PNRR, românii vor fi încurajați să muncească până la 70 de ani.