Klaus Iohannis a semnat! Se aplică în toată România. Legea promulgată de președinte

Actul normativ semnat de președintele Klaus Iohannis completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit legii, între serviciile de sănătate publică specifice se vor afla şi serviciile prenatale şi postnatale, precum şi serviciile de consiliere psihologică postnatală.

Asiguraţii au dreptul să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat.

Actul normativ reglementează şi condiţii privind ocuparea posturilor de conducere în DSP

Actul normativ reglementează şi condiţii privind ocuparea posturilor de conducere în Direcţiile de sănătate publică.

Astfel, prin excepţie, „în vederea ocupării prin concurs a funcţiei de director executiv, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licenţă sau diplomă echivalentă conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 în medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară, ştiinţe juridice, ştiinţe economice, ştiinţe inginereşti, biologie, biochimie şi să aibă cel puţin 7 ani vechime în specialitatea studiilor”.

Multe femei se confruntă cu depresia postnatală

Amintim că inițiatorii legii au precizat că imediat după ce devin mame, femeile ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diferitele tulburări psihice care sunt asociate sarcinii sau nașterii.

Trebuie menționat că multe femei se confruntă cu depresia postnatală, având în vedere schimbările majore prin care trec într-un interval foarte scurt de timp. Stările de anxietate sau depresia sunt accentuate de oboseala de după momentul nașterii, dar și de stresul asociat acestui moment.

Deputatul român Diana Morar a scris în trecut pe pagina sa de socializare că „naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive”.

„Sprijin pentru femei! Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care completează reforma în domeniul sănătății și la care sunt coinițiator.

Naşterea unui copil este uneori asociată unor trăiri și dureri severe care pot conduce la predispoziția mamelor de a dezvolta tulburări de anxietate sau obsesiv-compulsive.

Legea reglementează dreptul femeilor de a beneficia de servicii de evaluare și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii.

Aceste servicii vor fi acordate în cadrul maternităților de către personalul superior prevăzut în structura de personal a spitalului.

Consilierea psihologică se va putea presta, la cerere, pe o parcursul unei perioade de 126 de zile după naştere. Acest interval reprezintă maximum la care se poate ajunge cumulând perioada de 63 de zile înainte de naştere, redând concediul de sarcină şi perioada de 63 de zile după naştere.

Prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor tulburărilor care pot apărea, iar aceasta se poate realiza încă din perioada anterioară nașterii, precum și imediat ulterioară acesteia”, a scris Diana Morar pe Facebook.