Partidul Național Liberal (PNL) a insistat în Coaliție pentru ca anumite prevederi din Legile Educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru Ligia Deca.
Anunțul momentului pentru elevi și părinți! PNL insistă ca anumite prevederi din Legile Educației să rămână neschimbate
Așadar, PNL a insistat în Coaliție pentru ca anumite prevederi din Legile Educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile făcute de ministrul Educației, Ligia Deca.
Printre propunerile luate în vizor de către liberali se află următoarele:
- Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor;
- „Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii;
- Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii;
- Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari;
- Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar;
- Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat;
- Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română;
- Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială;
- Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.
Florian Lixandru a acuzat-o pe Ligia Deca că i-a retras atribuțiile de Secretar de Stat pentru un delict de opinie
În altă ordine de idei, amintim că Florian Lixandru o acuzat-o pe Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile în urma unui delict de opinie, conform unei postări pe Facebook a oficialului. Lixandru activează în calitate de Secretar de Stat din partea PSD și a postat pe Facebook mai multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației.
În plus, PSD va propune în coaliție ca termenul pentru adoptarea legilor educației să nu fie grabit, fiind destul timp pentru dezbatere și adoptare până în luna martie 2024. În aceste condiții, Ligia Deca și PNL, prin premierul Nicolae Ciucă, insistă ca proiectele să fie aprobate de Guvern rapid și trimise în Parlament luna aceasta, pentru ca în martie 2023 să fie deja în vigoare.
Florian Lixandru a șters postarea critică, miercuri dimineață, pe 1 februarie, după care la scurt timp după publicarea de către Edupedu.ro a informațiilor conform cărora i-au fost retrase atribuțiile legate, acesta a republicat conținutul critic la adrea proiectelor de legi în varianta Deca.