Este informația momentului pentru toți posesorii auto! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români. Este interzis

masini

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii pot monta folii de protecție auto pe geamurile autoturismelor în anumite condiții, conform regulilor propuse de Registrul Auto Român. Dacă nu sunt respectate prevederile legale, șoferii riscă amenzi cuprinse între 1.300 - 2.900 de lei și chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, luni seară, pe contul de Facebook un videoclip în care explică în ce condiții șoferii își pot aplica folie pe geamurile mașinii.

În situațiile în care nu respectă prevederile legale, șoferii riscă amenzi cuprinse între 1.300 – 2.900 de lei și chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

RAR (Registrul Auto Român) a stabilit o serie de reguli pe care trebuie să le urmeze orice șofer care intenționează să-și monteze astfel de accesorii, pe geamurile mașinii.

Este interzis sa pui folie pe parbriz

„Pe geamurile laterale din față, după aplicarea foliilor, transparența acestora trebuie să fie de cel puțin 70%. Poți folosi o folie mai închisă la culoare pe geamurile laterale din spate și pe lunetă cu condiția să fie omologată și aplicată într-un atelier autorizat RAR.

După aplicarea foliei, atelierul este obligat să-ți elibereze o declarație de conformitate și certificatul de garanție.

Doar cu aceste documente poți dovedi că foliile sunt omologate. Nu ai voie să pui folie pe parbrizul autovehiculului pentru că nicio folie nu a fost certificată pentru a fi aplicată pe parbriz”, arată un polițist care prezintă procedura.

Potrivit sursei citate, șoferii care nu respectă aceste reglementări riscă o amendă de până a 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

Cum se aplică foliile auto

– Montarea foliilor de protecție pe geamurile autovehiculelor trebuie să respecte o serie de reguli, după cum urmează:

– Folia de plastic se va aplica doar pe partea interioară a geamurilor, raportat la vehicul;

– Foliile de plastic se aplică doar dacă pe geamurile în cauză se identifică marcajul de omologare;

– Nu se aplică niciodată folii din material plastic pe parbrizul autovehiculelor;

Pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate către înainte al şoferului, transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată nu trebuie să fie mică de 70%:

În cazul în care geamurile aflate în câmpul de vizibilitate către înainte sunt iniţial colorate, foliile de plastic se pot aplica numai dacă se face dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase pentru ansamblul geam-folie.

Dovada măsurării efective a transmitanţei luminoase presupune existenţa la agentul economic a unui aparat specializat precum şi păstrarea înregistrărilor determinărilor finale efectuate pentru fiecare vehicul.

Pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al şoferului transmitanţa normală a luminii pentru ansamblul format din geamul iniţial şi folia aplicată nu trebuie să fie mai mică de 70%.

Dacă autovehiculul este dotat cu două oglinzi retrovizoare exterioare, aceste geamuri se consideră că nu mai fac parte din câmpul de vizibilitate către înapoi şi drept urmare transmitanţa luminii pentru ansamblul format poate fi mai mică de 70%.

Datorită acestui fapt, în acest caz, se pot monta folii de colorare pe aceste geamuri, fără a avea importanţă gradul iniţial de culoare sau determinarea transmitanţei finale cu aparate specifice;

Dacă autovehiculul este echipat cu lampă suplimentară de stop instalată în interiorul habitaclului şi a cărei lumină este difuzată prin sticla geamului spate, atunci folia aplicată nu trebuie să obtureze zona luminoasă a lămpii.