Este risc crescut de accidente în România! Totul are loc din cauza condiţiilor meteo, iar poliţiştii au emis un avertisment de care trebuie să ţină cont toţi şoferii.
Atenţie maximă pe şosele! Poliţia Română a transmis mesajul de urgenţă
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză redusă pe un carosabil umed, adaptată condiţiilor de drum, să sporească atenţia şi să nu bruscheze comenzile vehiculului.
În multe zone din ţară, sunt semnalate tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care traficul se desfăşoară în condiţii de ploaie, cu rafale de vânt.
Având în vedere aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă creşterea distanţei de siguranţă între vehicule, asigurarea corespunzătoare înaintea schimbării benzii sau a direcţiei şi evitarea staţionării în apropierea copacilor.
Pentru evitarea implicării în accidente, pe timpul nopţii şi la orele dimineţii, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi pe poduri, acolo unde carosabilul poate deveni alunecos din cauza diferenţelor de temperatură, se mai arată în mesajul transmis duminică, 11 decembrie, de către Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
O nouă obligaţie pentru proprietarii de maşini din România, valabilă din 11 decembrie
O altă informaţie importantă pentru posesorii de autovehicule din România are legătură cu o modificare ce a intrat în vigoare începând de duminică, 11 decembrie.
Este vorba despre proprietarii care împrumută mașina. Dacă până acum ei trebuiau să transmită informații despre identitatea șoferului doar la solicitarea Poliției Rutiere, de acum înainte ei vor trebui să facă același lucru și în ceea ce privește Poliția Locală. Regula se aplică și pentru mașinile care sunt înmatriculate pe numele firmelor.
Legea mai arată că Poliția Locală va putea aplica amenzi de până la 2.900 de lei pentru persoanele fizice și amenzi în valoare de 14.500 de lei pentru persoanele juridice, în cazul în care nu primesc răspuns la aceste solicitări.
Această lege are ca scop identificarea mult mai facilă și amendării celor care opresc sau parchează mașina în mod neregulamentar.
„La solicitarea Poliţiei Rutiere sau a Poliţiei Locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se va arăta în Codul Rutier, începând de duminică, 11 Decembrie.
Legea mai arată că poliția local va putea cere aceste date doar în contextul în care este vorba despre o oprire sau o parcare neregulamentară a mașinilor.