Executivul ar urma să renunțe la compensarea de 50 de bani pe litru de carburant, deoarece prețurile la benzină și motorină sunt în scădere, au declarat surse politice.
Guvernul renunță la compensarea carburanților?
„Prețurile sunt în scădere și sunt stabilizate, deci compensarea nu prea își mai are rostul”, au declarat pentru Mediafax surse politice, precizând că măsura este susținută de liberali, însă social-democrații nu sunt de acord cu renunțarea la compensare.
Premierul Nicolae Ciucă anunța pe 29 septembrie că Guvernul prelungește perioada în care prețurile la carburanți sunt compensate cu 50 de bani până la sfârșitul anului.
„Menționez decizia prin care vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, declara Ciucă.
Decizia inițială de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani a fost luată la finalul lunii iunie 2022.
Jumătate din această reducere este decontată de către stat și jumătate de distribuitori. Compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil.
Executivul va lua o decizie în curând
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunța recent că Executivul va lua o decizie privind compensarea prețului carburanților după data de 20 decembrie. Până atunci, spune el, trebuie efectuată o analiză la anticipația de preț pe piața combustibililor.
„Am cerut date de analiză cu privire la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor. De ce? Pentru că acum vedeţi că preţul este în scădere deşi a intervenit embargoul asupra petrolului rusesc. Vreau să văd cum se manifestă acest preţ din perspectiva tuturor pieţelor care au futures pe petrol, dar şi pe ceea ce înseamnă produsele finale: benzină şi motorină pentru a nu avea un efect toxic în piaţă.
De ce zic efect toxic? Adică să nu crească costurile pentru companii. Dacă mie mi se menţine preţul aşa cum este, este o abordare. Dacă în schimb există semnale că undeva spre ianuarie, spre final, atunci vom avea în analiza asta, vom lua o decizie. Dar nu pot să vă spun în momentul ăsta pentru că e bine să avem toate datele pe masă.
Scopul este ca deducerea fiscală să ajungă la cei care vând combustibil. Scopul este ca dumneavoastră şi cu mine şi cu orice cetăţean şi orice companie din România să poată să aibă un cost la pompă pe care să îl poată suporta”, a fost declarația ministrului Adrian Câciu.