Rusia avertizează statele europene să nu trimită avioane de război în Ucraina
Joi, 9 februarie 2023, la doar o zi distanță după ce Volodimir Zelenski a solocitat avioane de luptă din partea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Rusia a avertizat că războiul din Ucraina se va transforma într-un conflit militar din ce în ce mai dureros pentru ucraineni, dacă statele europene vor furniza avioane de luptă Guvernului de la Kiev.
Momentan, Rishi Sunak nu a hotărât dacă va livra sau nu avioane de luptă Ucrainei, dar s-a angajat să antreneze piloţii ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă ale NATO.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice livrare de avioane de luptă avansate la standardele NATO în Ucraina va aduce durere şi suferinţă poporului ucrainean, criticând, totodată, statele membre NATO pentru asumarea unui „rol direct” în războiul din Ucraina. Potrivit spuselor sale, ajutorul oferit de statele occidentale duc la o escaladare a tensiunilor și la prelungirea războiul.
„Aceasta nu este nimic altceva decât implicarea tot mai mare a Marii Britanii, a Germaniei şi a Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Linia de demarcare între implicarea indirectă şi cea directă (a Europei în conflict) dispare treptat.
Nu putem decât să ne exprimăm regretul în această privinţă şi să spunem că astfel de acţiuni duc la o escaladare a tensiunilor, la prelungirea conflictului şi va face conflictul din ce în ce mai dureros pentru Ucraina”, a declarat, joi, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că dacă Occidentul va trimite avioane de luptă în Ucraina, Rusia nu se va lăsa descurajată şi își va continua „operaţiunea militară specială”, până când îşi va atinge obiectivele.
Rusia respinge că ar fi fost implicată în doborârea avionului MH17 în 2014
Tot joi, Dmitri Peskov a respins concluziile procurorilor internaţionali care investighează doborârea avionului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines, care au spus, miercuri, că au fost descoperite indicii solide care demonstrează că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost implicat în furnizarea rachetei care a doborât zborul avionului MH17 în 2014, când aproximativ 300 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Sistemul rusesc de rachete BUK-TELAR a fost folosit atunci pentru a doborâ avionul care zbura de la Amsterdam (Olanda) spre Kuala Lumpur (Malaysia). Avionul a fost aruncat în aer deasupra estului Ucrainei pe data de 17 iulie 2014.
Potrivit BBC, echipa care investighează tragedia respectivă a declarat că nu are încă probe ca să îl poată ancheta pe Vladimir Putin, însă există dovezi convingătoare că președintele Rusiei a semnat personal decizia de a permite intrarea sistemului de rachete rusesc în Ucraina. Totuși, nu există niciun indiciu care să demonstreze că Vladimir Putin ar fi fost implicat personal în ordonarea doborârii avionului, de aceea dovezile existente nu sunt suficiente pentru a putea duce la urmărirea lui penală.