CSAT a dat undă verde. Programul „Armata 2040” va fi actualizat
În ședința de marți, 25 octombrie, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, principalele direcții fiind bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat.
Administrația Prezidențială mai spune că una dintre temele aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost analiza măsurilor privind modernizarea Armatei Române.
Programul dorește să dezvolte capacitățile militare naționale
Sursa anterior citată mai spune că programul „Armata 2040” are drept scop dezvoltarea capabilităților militare naționale pentru a asigura îndeplinirea de către statul român a obligației de apărare a integrității teritoriale a României, obligație care este trecută în Constituție.
„În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au concluzionat că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forţe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaţilor, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul naţional sau pentru sprijinirea aliaţilor noştri, auto-sustenabile şi cu mijloace de protecţie multidimensională, cu un sistem de comandă şi control flexibil şi eficient”, mai arată Administrația Prezidențială.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost condusă de președintele Klaus Iohannis și au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, care este și ministrul interimar al Apărării, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul de Interne, Lucian Bode, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Gabriel Vlase, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul Consiliului, Mihai Şomordolea.
A fost analizat și războiul din Ucraina
În ședința de azi a CSAT s-a discutat și despre războiul din Ucraina și implicațiile sale pentru România.
„Consecințele conflictului declanșat de către Federația Rusă împotriva unui stat suveran se resimt și la nivelul regiunii extinse a Mării Negre, fiind afectate statele din regiune, dar și securitatea euroatlantică și globală în ansamblul său”, arată sursa anterior citată.
Nu în ultimul rând, membrii Consiliului au discutat despre sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Ucrainei.
„De asemenea, au fost analizate propunerile de contracarare a potențialelor amenințări, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului.
Aceste propuneri vizează, în principal, implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, întărirea forțelor armate, creșterea numărului exercițiilor Aliate pe teritoriul României, intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia privind securitatea Mării Negre, precum și valorificarea oportunităților în domeniul economic și al interconectivității din regiunea extinsă a Mării Negre”, mai arată Administrația Prezidențială.