Datele Autorității de Supraveghere Financiară arată că există o discrepanță mare între județe în ceea ce privește contribuțiile lunare medii la Pilonul II de pensii administrate privat. Dacă cea mai mare sumă medie ajunge la peste 300 de lei în Capitală, la polul opus se află participanții din Vrancea, cu doar 185 de lei pe lună.
Valoarea contribuțiilor depuse anul trecut de cei 7,9 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a atins 11 miliarde de lei, stabilind astfel un record în cei 15 ani de istorie ai sistemului, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
În unele luni, contribuțiile au depășit chiar un miliard de lei, media lunară pe tot parcursul anului 2022 fiind de aproximativ 917 milioane de lei, transmite studiifinanciare.ro.
Topul contribuțiilor pe județe
Analiza datelor ASF relevă faptul că în decembrie s-au virat 940 de milioane de lei. Aceste cifre reprezintă un record în cei 15 ani de existență a sistemului de pensii private, iar valoarea crescută și în continuă creștere a contribuțiilor reprezintă un suport important pentru sistem într-o perioadă dificilă, care a generat chiar primul an cu randamente negative din istorie.
Contribuția medie per participant a ajuns la 237 de lei în decembrie 2022, cu 16% mai mult decât în decembrie 2021. Cu toate acestea, contribuția medie lunară variază de la județ la județ.
Astfel, cele mai mari valori s-au înregistrat în București (316 lei/participant), Cluj (313 lei/participant), Timiș (278 lei/participant), Ilfov (274 lei/participant), și Sibiu (267 lei/participant). De cealaltă parte, cele mai mici contribuții lunare medii au fost făcute în Harghita (194 lei/participant), Bistrița-Năsăud (187 lei/participant) și Vrancea (185 lei/participant).
De asemenea, diferența dintre contribuțiile lunare totale în diverse regiuni ale României rămâne semnificativă. Concret, Bucureștiul înregistrează cele mai mari valori, cu 234 milioane de lei, urmat de Cluj, cu 44 milioane de lei, și Timiș, cu 37 milioane de lei. Pe de altă parte, regiunile din sudul țării – Teleorman, Caraș-Severin, Ialomița, Giurgiu și Mehedinți – au înregistrat cele mai scăzute valori, cuprinse între 2,5 și 3,4 milioane de lei.
Șapte administratori gestionează fondurile de pensii private în România
NN este administratorul care gestionează fondul de investiții cu cei mai mulți cotizanți din România, ajungând la un număr de peste 2 milioane de români.
Al doilea administrator este Allianz Țiriac, care administrează fondul de pensii AZT Viitorul tău, cu un număr de 1,6 milioane de români. Compania Metropolitan Life administrează fondul de pensii cu același nume (1,09 milion de români) și ocupă locul trei, fiind urmați de Aegon, care administrează fondul Vital, care însumează un număr de aproximativ 1 milion de persoane.
Restul românilor angajați contribuie la fondurile de pensii Aripi, administrat de Generali, fondul de pensii BCR, administrat de BCR și fondul de pensii BRD, administrat de BRD Pensii.