Andreea Moldovan, medic și secretar de stat în Ministerul Sănătății este de părere că protestele pot transmite coronavirusului mai ușor decât orice altă activitate. Potrivit acesteia, transmiterea se face în contextul în care nu este respectată distanța dintre persoane și nu se poartă mască de protecție.
Totodată, secretarul de stat susține că sunt persoane care încă se vaccinează, deci cel mai probabil mulți dintre protestatari nu și-au făcut încă vaccinul, ceea ce face ca expunerea lor să fie și mai importantă. Andreea Moldovan susține că familiile lor vor fi și ele afectate, pentru că virusul poate fi transmis odată ce protestatarii ajung acasă.
„Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare – dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși. Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă”, a spus acesta.
În acealași timp, Andreea Moldovan susține că oamenii strigă foarte aproape unii de ceilalți, iar prin acest gest se împrăștie cantitate virală.
„Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus”, a mai declarat secretarul de stat Andreea Moldovan.
Protestele influențează activitatea din spitale
Secretarul de stat în Ministerul Săntății susține că protestele vor avea un impact major și asupra personalului medical. Potrivit acesteia, medicii sunt obosiți deja după mai bine de un an de luptă cu pandemia, iar în unele cazuri pacienții sunt într-o stare atât de gravă încât nu mai pot fi ajutați.
Ea mai adăugat că acuzațiile asupra medicilor potrivit cărora aceștia ar fi ”asasini și criminali” sunt umilitoare pentru cei care și-au dat silința să salveze vieți în ultimul an.
„Să nu uităm că oamenii care lucrează în secțiile COVID lucrează de un an de zile în niște condiții absolut grele. Este înfiorător să stai echipat în costumul respectiv, dar mai înfiorător este că ai de multe ori de-a face cu pacienți cărora nu le poți da foarte mult ajutor. Aș spune că e regretabil și umilitor pentru corpul medical, exact cum spunea doamna conferențiar Florescu, de la ‘eroi’ în linia întâi am trecut la ‘asasini’ și ‘crimiali’, ceea ce este absolut dureros”, a mai explicat medicul la Digi24.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea