Ca și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ibuprofenul funcționează prin blocarea unei enzime care produce prostaglandine, care provoacă durere și inflamație.

Deși o pastilă luată, ocazional, pentru o durere de cap este, în general, sigură, administrarea lui pentru o perioadă lungă de timp vă supune unui risc mai mare de sângerare în esofag, stomac sau intestin.  Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, eprecum ibuprofenul, pot îngreuna formarea cheagurilor de sânge, scrie HealthDigest.

Sângerarea nu este singurul efect secundar al combinării ibuprofenului cu diluanți ai sângelui

Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, ibuprofenul nu este un diluant al sângelui, are ca efect secundar sângerarea. Deși farmacistul vă avertizează dacă luați diluanți ai sângelui și un antiinflamator nesteroidian – AINS  –  eliberat pe bază de rețetă, sângerarea nu este singurul efect secundar al combinării ibuprofenului cu diluanți ai sângelui.

Această combinație de medicamente poate provoca atac de cord, chiar dacă luați ibuprofen pe termen scurt.

Alte riscuri când luați ibuprofen

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian – AINS – frecvent utilizat pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii. AINS-urile sunt considerate printre cele mai frecvent folosite clase de medicamente din lume.

Ca orice medicament, ibuprofenul are efecte secundare. Chiar dacă luați o pastilă pentru o  banală durere de cap, există riscul să experimentați diverse efecte adverse: amețeli sau somnolență. Uneori, ibuprofenul poate provoca furnicături la nivelul membrelor sau țiuit în urechi.

De asemenea, puteți avea reacții adverse gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale, arsuri la stomac sau diaree. Veți crește riscul acestor reacții adverse dacă luați mai mult decât doza recomandată. De asemenea,  trebuie să evitați consumul de alcool în timp ce luați ibuprofen.

Complicații cardiace și hipertensiune arterială

Utilizarea antiinflamatoarelor poate fi benefică, deoarece limitează producția unor substanțe inflamatorii sau care provoacă durere.

Studii anterioare au arătat, de asemenea, că utilizarea pe termen lung și excesivă a ibuprofenului poate duce la complicații cardiace și la hipertensiune arterială.

Cele mai frecvente efecte secundare includ arsuri la stomac, greaţă, vărsături, dureri de stomac, constipație și diaree. De asemenea, o echipă de cercetători din Suedia a descoperit că forța musculară a fost afectată de dozele ridicate de ibuprofen.

medicamente
Medicamente/SURSA FOTO: Dreamstime/Tgellan

Evitați ibuprofenul în al doilea și al treilea trimestru de sarcină

În 2020, Food and Drug Administration a emis un avertisment prin care recomanda evitarea ibuprofenului, după 20 de săptămâni de sarcină. FDA avertiza că utilizarea oricăror AINS-uri după acest moment al sarcinii poate duce la probleme de rinichi pentru copil, lichid amniotic scăzut și alte posibile complicații.

Probleme cu creșterea și dezvoltarea fătului

Anterior, se recomanda evitarea AINS după 30 de săptămâni de sarcină, avertizându-se că pot apărea probleme cu creșterea și dezvoltarea copilului. Aspirina și ibuprofenul pot determina închiderea prematură a unui vas de la nivelul inimii copilului, ceea ce va cauza creșterea presiunii la nivelul vaselor din plămâni (hipertensiune pulmonară) sau prelungirea travaliului.