ANSVSA aduce o nouă modificare în ceea ce privește produsele antiparazitare

O nouă modificare legislativă solicitată de ANSVSA a fost implementată. Produsele antiparazitare destinate uzului veterinar nu vor mai fi disponibile liber în farmaciile specializate. Această măsură a fost luată deoarece mai multe persoane le utilizau pentru a curăța copiii sau pentru a elimina puricii din locuințe.

Astfel, produsele antiparazitare vor fi disponibile exclusiv prin intermediul depozitelor, doar cu rețetă, pentru fermieri și medici. Această măsură are scopul de a restricționa accesul oamenilor obișnuiți la aceste produse, conform știrilor ProTV.

„Cetățeanul simplu nu le va mai putea cumpăra, doar veterinarul, din depozite farmaceutice”, a spus director DSV Iași.

Farmaciile specializate au un termen de 90 de zile pentru a-și epuiza stocurile. Cei care vor continua să comercializeze aceste substanțe se pot confrunta cu amenzi de până la 10.000 de lei sau cu suspendarea activității timp de un an.

solutii antiparazit
SURSA FOTO: Dreamstime

Tragediile care au dus la această decizie

Decizia a fost luată ca urmare a mai multor tragedii care s-au petrecut în acest an. În februarie, o mamă din județul Iași și-a pierdut fetița de 3 ani, iar cea de 5 ani a avut o șansă miraculoasă de a supraviețui. Părinții au stropit locuința cu o soluție destinată deparazitării oilor, încercând să scape de purici, fără a conștientiza riscurile la care se expun.

Acesta nu este un caz izolat. La cel mai mare spital pediatric din Moldova, din Iași, zeci de copii au fost internați anul acesta cu stări grave după ce părinții au folosit soluții de uz veterinar pentru a dezinfecta locuințele. Există, de asemenea, cazuri în care părinții au aplicat substanțe antiparazitare direct pe pielea sau pe părul copiilor.

Tragediile se datorează, în mare parte, lipsei de educație a părinților. Aceștia nu sunt conștienți de riscurile asociate și nu dispun de informațiile necesare pentru a lua decizii sigure.

„Explicația pentru utilizarea acestor substanțe este următoarea: educația precară a persoanelor care folosesc astfel de substanțe, lipsa de informații necesare, mai ales cu privire la consecințele cu privire la sănătatea personală”, a declarat un sociolog.

Produsele destinate deparazitării animalelor conțin concentrații ridicate de substanțe toxice, care pot avea efecte devastatoare asupra sănătății umane și, în unele cazuri, pot provoca chiar moartea.