Poliția de Frontieră a anunțat că mai mulți minori nu au fost lăsați să părăsească țara. De asemenea, autoritățile au explicat motivul pentru care acestora nu li s-a permis plecarea. În plus, Poliția de Frontieră a oferit mai multe detalii cu privire la ultimele cazuri întâlnite în aeroporturile din România.
A fost refuzată plecarea din țară a 13 minori
Poliția de Frontieră raportează că în ultima săptămână a fost refuzată plecarea din țară a 13 minori, din cauza lipsei documentelor necesare.
”Pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale în incinta aeroporturilor, în zona terminalelor Schengen, poliţiştii de frontieră efectuează permanent acţiuni poliţieneşti punctuale pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor.
Aceste acţiuni se realizează împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, care utilizează dispozitive mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC, aplicaţie conectată la bazele de date ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen.
Aplicaţia este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră.
Astfel, în această săptămână, poliţiştii de frontieră au efectuat peste 33.000 de verificări în aplicaţia eDAC, pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor”, transmite sâmbătă Poliţia de Frontieră.
Cazurile descoperite în ultima săptămână
În ultima săptămână au fost întâlnite cazuri diverse, cum ar fi:
- copii care nu au putut pleca din țară din lipsa documentelor necesare
- cetățeni străini care doreau să călătorească în state din UE, dar nu mai aveau drept de ședere legal în România
- sau persoane care dețineau un document de identitate anulat de aproape 2 ani
”O echipă formată din doi poliţişti de frontieră din cadrul P.P.F. Henri Coandă a legitimat în zona terminalului Schengen a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti o femeie care intenţiona să călătorească în direcţia Roma-Italia.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că documentul de identitate prezentat este anulat din data de 29.09.2022.
Persoanei i-a fost reţinută cartea de identitate emisă de autorităţile române, iar femeia a renunţat la călătorie întrucât nu se mai afla în posesia unui alt document de călătorie valabil”, relatează Poliția de Frontieră.
În perioada respectivă, echipe mixte au identificat și controlat un cetățean indian și un cetățean din Sri Lanka în apropierea Aeroportului Internațional Henri Coandă București.
După consultarea bazelor de date, s-a constatat că acești indivizi se află în România în mod ilegal. Contractele lor de muncă au fost încheiate.
Bărbații au fost transferați în custodia echipelor operative din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea aplicării măsurilor legale corespunzătoare.
Doi polițiști de frontieră de la Aeroportul Cluj-Napoca au identificat trei cetățeni din Sri Lanka în zona publică a terminalului de plecări Schengen. Aceștia includeau doi bărbați și o femeie care se pregăteau să călătorească către Varșovia, Polonia.
După verificările efectuate în aplicația eDAC, s-a constatat că acești indivizi se află în România în mod ilegal. Ei au fost transferați către Serviciul pentru Imigrări Cluj pentru a se lua măsurile legale corespunzătoare.
Nu s-a permis intrarea în țară a unui cetățean venit din Turcia
În timpul verificărilor efectuate la debarcarea pasagerilor dintr-o cursă sosind din Istanbul, Turcia, echipa de polițiști de frontieră de la Aeroportul Internațional Henri Coandă București a descoperit că un bărbat care a prezentat un pașaport italian nu corespundea persoanei din documentul de identitate prezentat.
Nu au fost găsite alte documente de identitate asupra persoanei, iar aceasta nu a fost autorizată să intre în țară. A fost returnată în direcția Istanbul de către compania de transport.
”Echipele mobile din cadrul Aeroporturilor Henri Coandă Bucureşti, Timişoara şi Baia Mare au mai constatat faptul că treisprezece cetăţeni români minori care intenţionau să călătorească în diferite state din spaţiul Schengen, nu îndeplineau condiţiile legale pentru ieşirea din ţară (lipsă procură din partea celuilalt părinte, documente expirate sau anulate). Acestora nu li s-a permis continuarea călătoriei, iar însoţitorii, respectiv mamele, au renunţat la călătorie”, anunţă Poliţia de Frontieră.