Polițiștii din județul Caraș-Severin au eliberat în apele Dunării aproximativ 350 de sturioni capturați în plasele braconierilor. Acțiunea a avut loc în orașul Moldova Nouă și în satele din împrejurimi, situate de-a lungul Clisurii Dunării.
Într-o amplă operațiune desfășurată în zona Moldova Nouă, polițiștii din județul Caraș-Severin, în colaborare cu echipe ale Poliției de Frontieră, au reușit să elibereze circa 350 de sturioni prinși în plasele braconierilor.
Operațiunea a fost realizată cu sprijinul unei ambarcațiuni și al unei drone furnizate de Poliția de Frontieră, care au asigurat monitorizarea și acțiunea pe fluviul Dunărea.
Au fost confiscate 500 de metri de plase de pescuit, ilegale
Pe parcursul acțiunii, au fost descoperite și confiscate peste 500 de metri de plase de pescuit, ilegale, utilizate de braconieri pentru capturarea acestor pești protejați.
Intervenția a beneficiat și de participarea unui specialist de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, care a contribuit cu expertiză în evaluarea și manipularea peștilor captivi. Sturionii au fost eliberați înapoi în Dunăre, în efortul de a conserva populațiile acestei specii valoroase, protejate de legislația românească și internațională.
IPJ Caraș-Severin a subliniat, într-un comunicat de presă emis marți, importanța acestor acțiuni pentru protejarea biodiversității din fluviul Dunărea și pentru prevenirea activităților de braconaj, care pun în pericol echilibrul ecologic și subzistența comunităților locale. Acțiunea este parte a unui efort mai amplu de monitorizare și control al activităților de pescuit ilegal în regiune, un demers susținut și de alte instituții implicate în protecția mediului și a resurselor naturale.
”Poliţişti, în cooperare cu efective din cadrul poliţiei de frontieră (care a pus dispoziţie, pe tot parcursul acţiunilor de amploare desfăşurate în zona Moldova Nouă, atât o ambarcaţiune cât şi o dronă) şi cu participarea unui specialist de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, pe fluviul Dunărea au fost depistaţi peste 500 de metri de plase de pescuit în care erau capturate aproximativ 350 de exemplare de peşte din familia sturionilor”, a transmis IPJ Caraş-Severin, într-un comunicat de presă de marţi.
Toate exemplarele de sturion au fost eliberate în mediul lor natural
Conform informațiilor furnizate, toate exemplarele de sturion au fost eliberate în mediul lor natural, iar plasele utilizate pentru capturarea lor au fost confiscate.
Poliția desfășoară investigații cu privire la infracțiunile de „pescuit, deținere, transport, comercializare a sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, cu excepția celor proveniți din acvacultură, pentru care se poate dovedi originea prin documente și marcaje justificative legale.”
De asemenea, cercetările vizează și „deținerea, utilizarea și/sau comercializarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu ochiuri de minimum 400 mm.”
Se aplică sancțiuni dure
În cazul infracțiunilor legate de pescuitul ilegal și utilizarea uneltelor de pescuit interzise, amenzile pot varia în funcție de specificul infracțiunii și de gravitatea acesteia. Conform legislației din România pentru pescuitul și comercializarea ilegală a sturionilor care sunt specii protejate, amenzile pot fi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, conform legislației specifice în domeniu.
De asemenea, se aplică amenzi și pentru utilizarea uneltelor de pescuit interzise (cum ar fi plasele monofilament), care variază între 300 și 3.000 de lei, iar în cazuri mai grave, se poate ajunge la dosar penal și confiscarea echipamentelor utilizate.