Apar noi reguli în România! Acestea îi vizează direct pe deținătorii acestor animale. Persoanele care nu respectă legislaţia vor fi amendate și, în cazurile mai grave, li se va deschide şi un dosar penal.
Apar noi reguli pentru deținătorii animalelor exotice. Ce nu avem voie să ținem în casă?
În Europa trăiesc peste 100 de milioane de animale exotice în casele oamenilor. Animale precum: maimuțe, șerpi, scorpioni și tarantule, scrie infoactual.ro.
Motiv pentru care Consiliul European al Miniştrilor Agriculturii vrea să introducă noi restricții pentru deținătorii de animale exotice, în special pentru specile periculoase pentru om.
În România, nu există deocamdată reguli foarte stricte, însă există multe persoane care au animale de companie atipice, astfel că lucrurile s-ar putea schimba foarte curând.
Scorpionii și șarpele de porumb, cea mai întâlnită reptilă de companie din România, costă 200 de lei. Veverițele zburătoare costă însă peste 200 de euro, la fel și maimuțele.
Românii își abandonează animalele exotice în parcurile publice
Din nefericire, majoritatea deținătorilor de animale exotice nu reușesc să le ofere vietăţilor condițiile necesare de trai și le abandonează în natură, cum se întâmpla foarte des cu broscuţa de Florida.
„Broscuţa de Florida, ea este achiziționată într-o dimensiune mică, crescută într-un bol de plastic sau într-un acvariu destul de impropriu.
În momentul în care ele ajung la câteva kilograme, atunci proprietarul nu o mai dorește, încearcă să scape de ea și, cel mai simplu, din ce am observat, se duc și le eliberează în lacurile din parcuri, IOR, Colentina”, a explicat medicul veterinar George Negroiu, relatează PRO TV.
În plus, există oameni care își abandonează peștii de acvariu în bălțile și râurile din România, gest complet greșit ce a dus la decimarea peștilor indigeni.
„Crescătorii de animale au deseori probleme cu acele animale, pentru că habitatul lor nu este corespunzător, alimentația nu este corespunzătoare, pentru că îl ia din habitat, unde este obișnuit să mănânce o singură dată pe lună, și încearcă să îl îndoape zilnic cu carne de pui, în condițiile în care acel animal poate în natură mănâncă doar carne de șoarece”, a adăugat medicul veterinar Tiberiu Constantin de la Facultatea de Medicină Veterinară din București.
Amenzi şi dosar penal pentru cine încalcă această legislaţie!
În prezent, legislația din România interzice deținerea animalelor sălbatice care se găsesc în biosfera noastră. În ceea ce privește animalele exotice, autoritățile române solicită documente privind provenința lor și avize sanitare, în special pentru maimuţe. Dacă aceste documente şi avize, nu există, apar problemele.
„Le confiscăm animalul și îi sanționăm. Amenzile sunt până la 60.000 de lei și, dacă se dovedește că specia este luată din natură, este vorba și de un dosar pensal care se va deschide.
Au fost identificate cazuri în Bihor. După cum ştiţi, în judeţul Bihor sunt ape termale. Dacă ar scăpa reptile, anaconda, e posibil să se poată adapta și ar fi un mare dezechilibru și pericol să avem în natură”, a explicat Nicolae Badea, director de biodiversitate din cadrul Direcției Naționale de Mediu.
De altfel, pentru animalele exotice, există un regulament european numit CITES, care reglementează transportul speciilor exotice.