Astăzi, Camera Deputaților a luat o serie de decizii importante pentru sănătatea și bunăstarea populației, adoptând două proiecte de lege cu privire la protejarea tinerilor împotriva consumului de băuturi energizante și reducerea risipei alimentare în țară.
Se interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor
Prin votul final al plenului, a fost adoptat proiectul de lege care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor. Cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 12 abțineri, această măsură are ca scop protejarea sănătății copiilor și adolescenților.
Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.
Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.
Proiect votat de Parlament pentru reducerea risipei alimentare
În paralel, pe lângă legea legată de energizante, un alt proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare a fost susținut de toate grupurile parlamentare. Acesta impune ca până în iunie 2025, Ministerul Agriculturii să creeze și să pună în practică o platformă națională digitală, unde operatorii economici vor raporta anual datele referitoare la măsurile aplicate potrivit legii.
În acest context, magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, să doneze produsele pe care nu le mai vând ori să le transforme în compost ori mâncare pentru animale. În caz contrar, se aplică amendă la 10.000 la 40.000 lei.
Dacă până acum aceste măsuri erau prezentate doar ca recomandări, prin acest proiect de lege operatorii economici vor trebui să aplice cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare.