Ne mai putem vaccina dacă suntem răciți sau avem deja Covid? Ce ne sfătuiesc medicii

Un motiv în plus ca experții din domeniul sănătății să-i îndeamne pe toți americanii eligibili să facă cât mai repede doza booster de vaccin. Huffington Post explică ce se întâmplă dacă, după ce am făcut programare pentru a treia doză de vaccin, ne-am pricopsit cu o răceală de sezon.

În primul rând, subliniază sursa citată, trebuie să facem un test COVID, indiferent de simptomele pe care le avem. Acestea includ simptome „clasice”, cum ar fi tusea, febra și pierderea gustului și a mirosului. Dar și nasul care curge, durerile de cap sau stomacul deranjat ar putea fi un semn că ne-am infectat, chiar dacă am făcut schema completă de vaccinare.

Mulți experți prevăd o creștere a reinfectărilor din cauza noii variante, Omicron, care pare a fi mai transmisibilă și poate scăpa de sub protecția vaccinurilor actuale.

Dacă am fost testați pozitiv pentru COVID-19, nu ar trebui să facem a treia doză de vaccin, până când nu ieșim din izolare, așa cum prevăd regulamentele sanitare anti-Covid.

„Nu există nicio dovadă că vaccinarea, în timp ce suntem infectați cu SARS-CoV-2, ar fi dăunătoare, dar nici nu se poate spune că este în regulă”, explică Margaret Fisher, specialist în boli infecțioase din New Jersey.

Dacă simptomele răcelii sunt ușoare, ar trebui să vă puteți vaccina

Nu există deocamdată cercetări care să analizeze rezultatele în rândul persoanelor care fac o formă ușoară de răceală și care se vaccinează cu schema obligatorie sau cu doza booster. Există, totuși, un precedent, de la alte tipuri de vaccinuri – în special vaccinurile din copilărie – care arată că este sigur să ne vaccinăm dacă avem o răceală ușoar sau o infecție a urechii.

Dacă vă simțiți foarte rău, mai bine așteptați

Dacă avem febră mare sau simptome moderate, cel mai bine ar fi să reprogramăm vaccinarea. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că nu există date care să sugereze că, dacă suntem foarte bolnavi, ne expunem unor complicații dacă ne vaccinăm. Dar este de preferat să amânăm vaccinarea până când ne vom simți mai bine și pentru a-i feri pe alții de o posibilă îmbolnăvire.

Sunați și medicul de familie

Dacă există unele nelămuriri cu privire la momentul în care trebuie făcută doza booster sau despre orice altceva legat de vaccin, ar trebui să consultăm medicul de familie. Acesta poate da cele mai bune informații despre vaccin, în general, și poate analiza simptomele specifice, istoricul de sănătate și alte lucruri legate de starea în care vă aflați.